29/09/2024

U prvoj utrci Formule 1 za Veliku nagradu Australije u Melbourneu, Sebastian Vettel, vozač Ferrarija, ostvario je rano jutros pobjedu prošavši kroz cilj 10 sekundi brže u odnosu na drugoplasiranog britanca Lewisa Hamiltona koji je startao sa prvim startnim vremenom, a treće mjesto na pobjedničkom postolju pripalo je Valtteriju Bottasu, vozaču Mercedesa.

Ekipa Ferrarija je formu sa predsezonskih testiranja na taj način prebacila i na nastavak sezone, odnosno Veliku nagradu Australije, te sasvim zasluženo skinula sa trona ekipu Mercedesa, aktuelne trostruke svjetske prvake, što je garancija za uzbudljiv nastavak nove sezone Formule 1.

Što se same utrke tiče, s obzirom na prvo startno vrijeme u kvalifikacijama, Hamilton je imao prednost u odnosu na Vettela, međutim, možda i ključni detalj desio se u 17. krugu nakon što je nijemac otišao u boks po set mekanih guma, jer po izlasku iz boksa Mercedes je ubrzo zapao u gužvu na stazi, odnosno dospio iza Maxa Verstappena koji je Hamiltona usporio za nešto jače od jedne sekunde.

Drugo najbrže vrijeme iz kvalifikacija koje je imao Vettel a koji je po svoj set guma u boks otišao tek u 23. krugu, te, da bi po izlasku iz boksa na stazu, vratio se ispred Verstappena i Hamiltona, nakon čega je ubrzo izgradio prednost od šest sekundi. Iza njih poredak je ostao isti, Bottas je zadržao treće, Raikkonen četvrto, a Verstappen peto mjesto.

Do kraja utrke nismo vidjeli naročito zanimljive situacije, jer je vodeći Vettel povećao svoju prednost na 10 sekundi, Valtteri Bottas je uspio smanjiti zaostatak za timskim kolegom Hamiltonom na sekundu i pol, dok se Max Verstappen isto toliko približio Kimiju Raikkonenu, da bi do kraja utrke ipak popustio s tempom.

Pored njih četvorice bodove su još osvojili Felipe Massa, Sergio Perez, Carlos Sainz, Daniil Kvjat i Esteban Ocon.

 

Poredak prvih deset vozača:

1 Vettel Ferrari 57 1h 24:11.670
2 Hamilton Mercedes 57 + 0:09.975
3 Bottas Mercedes 57 + 0:11.50
4 Raikkonen Ferrari 57 + 0:22.393
5 Verstappen Red Bull 57 + 0:28.827
6 Massa Williams 57 + 1:23.386
7 Perez Force India 56 + 1 krug
8 Sainz Toro Rosso 56 + 1 krug
9 Kvjat Toro Rosso 56 + 1 krug
10 Ocon Force India 56 + 1 krug

 

Sljedeća utrka Formule 1 vozi se 9. aprila za Veliku nagradu Kine u Shangaju.

https://www.youtube.com/watch?v=kPtMkxOjgoQ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *