27/10/2024
Barcelona vs Real Madrid Highlights 2

Gotovo u svim ligama u Evropi preostalo je jedno kolo ili dva, u nekim ligama eventualno tri kola do kraja prvenstva za sezonu 2016/17.

Tako je u onim vodećim ligama, “ligama petice”, u većini slučajeva poznat prvak za aktuelnu sezonu, pa su redom, Bayern iz Munchena i Chelsea, postali prvaci Njemačke, odnosno, Engleske, dok Monaco, kojem je dovoljno samo da ne primi 17 pogodaka u posljednja dva prvenstvena kola u okviru Ligue 1, vrlo izvijesno je prvak Francuske, i ovi timovi su već uveliko proslavili naslove prvaka svojih država, a finalisti ovogodišnjeg izdanja Lige Evropskih prvaka, Juventus iz Torina i Real iz Madrida, na dobrom su putu da isto naprave u Italiji, odnosno Španiji.

Međutim, zanimljiv podatak je to da najefikasnija ekipa u ligama petice nije niti jedan tim koji se već okitio šampionskom titulom, a po sve sudeći do kraja sezone i neće.

Naime, katalonski gigant, i klub koji je trenutno na diobi prvog mjesta sa madridskim Realom u okviru španske La Lige, Barcelona, najefikasniji je tim od svih timova u ligama petice za ovu sezonu u ovom trenutku sa 112 postignutih pogodaka, a na toj poziciji broj 1 po tom pitanju, kako sada stvari stoje, po završetku kalendarske sezone će i ostati.

Barcelona je tim, koji, istina, još uvijek ima teoretske šanse da postane prvakom Španije, i to ukoliko Real iz Madrida u posljednja dva kola ne osvoji minimalno četiri boda, a oni dobiju jedan preostali susret, što će se, realno, izuzetno teško dogoditi.

Nakon Barcelone, koja se nalazi na 1. mjestu timova sa najviše postignutih golova u okviru pet najjačih liga Evrope, slijede dva, trenutno nekrunisana, prvaka, i to na drugom mjestu nalazi se francuski Monaco sa 102 postignuta pogotka do sada u francuskoj Ligue 1, te, na trećem mjestu Real iz Madrida sa tačno 100 postignutih pogodaka do ovog trenutka u španskoj La Ligi za sezonu 2016/17.

Navijačima Barcelone za utjehu ostaje to da će njihov ljubimac, i po mnogima, uz Cristiana Ronalda iz madridskog Reala, najbolji nogometaš svijeta u ovom trenutku, Lionel Messi, kako sada stvari stoje biti najefikasniji mogometaš Evrope za ovu sezonu, odnosno, argentinski “čarobnjak u kopačkama” će na taj način osvojiti prestižnu nagradu “Zlatna kopačka” Evrope za sezonu 2016/17, a prmjera radi, Messi je do ovog trenutka postigao 35 pogodaka u španskoj La Ligi, daleko najviše u odnosu na sve ostale konkurente, odnosno, najefikasnije nogometaše iz ostalih najjačih evropskih liga u ovom trenutku.

Od ostalih timova iz najjačih pet evropskih liga, primjera radi, prvak Njemačke, Bayern iz Munchena u okviru Bundeslige, do sada je na jedno kolo prije kraja tamošnjeg prvenstva, postigao 85 pogodaka, a 75 golova do ovog trenutka postigli su u okviru italijanske Serie A nogometaši Juventusa, koji, zanimljivo, nisu najefikasniji ni u okviru Serie A u ovom trenutku, i koji još uvijek nisu obezbijedili naslov prvaka, ali su na izuzetno dobrom putu da to učine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *