29/06/2024

Prošlosezonski hit Bundeslige Red Bull Leipzig, nakon što je UEFA prvobitno zabranila, iako je ovaj tim plasmanom na tabeli Bundeslige to zaslužio, ovom klubu nastup u Ligi Evropskih prvaka naredne sezone, uputio je molbu koja je ujedno i žalba na takvu odluku, a danas je poznat i ishod žalbe, odnosno, UEFA je donijela konačnu odluku na tu temu.

Naime, vlasnik ovog kluba je Red Bull koji je vlasnik i Salzburga, a oba kluba su izborila plasman u Ligu Evropskih prvaka. UEFA-ina pravila izričito zabranjuju da dva kluba koja imaju iste vlasnike mogu nastupati u istom takmičenju.

Zbog ovoga je do danas stajala na snazi odluka krovne evropske kuće nogometa da RB Leipzig nećemo gledati u Ligi prvaka, međutim, danas je stiglo saopštenje UEFA-e koje je obradovalo navijače njemačkog kluba.

“Odlučujući Komitet UEFA-e za finansijsku kontrolu odlučio je da prihvati molbu Salzburga i Leipziga, te će oba kluba imati pravo da naredne sezone igraju u Ligi prvaka jer propisi koje imamo za ovo takmičenje nisu prekršeni”, saopštila je UEFA.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *