21/10/2024
Untitledolimpik12

Prva liga FBiH, odnosno, drugi rang nogometnog takmičenja u BiH, ove sezone je, čini se, nikad zanimljivije takmičenje, iz prostog razloga što nikad kao do ove sezone nije bilo više timova koji po kvaliteti, gotovo, ravnopravno konkurišu u borbi za plasman u viši rang nogometnog takmičenja u BiH, Premijer ligu BiH.

 

Sjevernjaci” u okviru Prve lige FBiH igraju daleko najbolji nogomet ove sezone!

Vrlo zanimljiv podatak, a vezan za sami vrh prvenstvene tabele u okviru dosadašnjeg dijela sezone u okviru Prve lige FBiH, krije se u činjenici da ukoliko bismo dva kola uoči zvanične polusezone sagledali o kojim timovima se radi, dolazimo do zaključka da su među prva četiri tima na prvenstvenoj tabeli, čak tri tima koji geografski pripadaju sjevernom dijelu BiH, ako bi se sagledalo u globalu.

Konkretno, trenutni prvenstveni lider je Zvijezda iz Gradačca, trenutno drugoplasirani tim je Sloga iz tuzlanskog naselja Simin Han, a trenutno četvrtoplasirano je Orašje, dok je jedini izuzetak u ovoj “sjevernoj priči” trenutno trećeplasirani sarajevski Olimpik, koji geografski pripada centralnom dijelu BiH.

Ovaj podatak, nadalje, govori da se u dosadašnjem dijelu ove sezone na “Sjeveru” BiH igra najbolji nogomet u okviru drugog ranga nogometnog takmičenja Bosne i Hercegovine, Prve lige FBiH.

 

Na “Sjeveru” se, dakle, igra najbolji nogomet u okviru Prve ligi FBiH, a vrlo zanimljiv podatak je taj u kojem dijelu BiH se igra najlošiji nogomet ove sezone u okviru Prve lige FBiH.

 

Zapadnjaci” u okviru Prve lige FBiH igraju daleko najlošiji nogomet u aktuelnoj sezoni!

Ukoliko bismo se vodili logikom vezanom za četiri prvoplasirana tima, u tom slučaju bismo za primjer “tamne strane” bosanskohercegovačkog nogometa u okviru Prve lige FBiH, uzeli četiri posljednjeplasirana tima prvenstvene tabele u ovom trenutku.

Tako se na posljednjoj poziciji nalazi ekipa Travnika, pretposljednje je bihaćko Jedinstvo, jedno mjesto iznad njih trenutno zauzima bugojanska Iskra, a četvrti tim, gledajući tabelu od dna prema vrhu, je tim Metalleghe-a iz Jajca.

Posmatrano iz ovog ugla, stanje na prvenstvenoj tabeli (u)kazuje da sva četiri tima sa začelja prvenstvene tabele pripadaju zapadnom dijelu BiH, a što u konačnici govori da se na “Zapadu” BiH ove sezone u okviru Prve lige FBiH igra najlošiji nogomet.

 

“Južnjaci” i timovi sa “Centra” BiH ove sezone “popunjavaju” sredinu tabele u okviru Prve lige FBiH!

Što se tiče timova koji se ove sezone takmiče u okviru Prve lige FBiH, a koji geografski pripadaju “Centru” i “Jugu” BiH, oni se, uglavnom, trenutno nalaze u sredini prvenstvene tabele, sa istina, malim šansama za plasman u najjači rang nogometnog takmičenja u BiH, Premijer ligu BiH, ali i bez (pre)velikih briga oko borbe za opstanak, i/li ispadanja u niži rang nogometnog takmičenja, Drugu ligu FBiH.

Ipak, ukoliko bismo podvukli paralelu između “Južnjačkih” i “Centralnih” timova koji se takmiče ove sezone u okviru Prve lige FBiH, trenutno, generalno, nešto bolje stoje timovi sa juga BiH u odnosu na svoje “rivale” iz centralnog dijela Bosne i Hercegovine.

 

Puka koincidencija ili i/pak tema za dublju analizu stručnjaka?!

Da li će ovakava situacija na prvenstvenoj tabeli ostati do kraja aktuelne sezone u okviru Prve lige FBiH, ostaje da se vidi, međutim, zasigurno se treba zapitati da li je aktuelna situacija na prvenstvenoj tabeli tek puka koincidencija, ili je ov(akv)o stanje tabele i/pak tema za dublju analizu stručnjaka.

U svakom slučaju, postoji mogućnost da se pravi odgovor krije u tezi da se u određenim geografskim regijama u BiH u nogomet ulaže drastično više, dok se u nekim drugim bosanskohercegovačkim regijama u nogomet ulaže drastično manje. 

 

Aktuelna tabela Prve lige FBiH za ovu sezonu:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *