19/10/2024
thumbnail_IMG_8807

Danas je odigrano pet susreta četrnaestog kola Premijer lige BiH, a jedan od, ispostaviće se, rezultatski zanimljivih susreta, odigran je u Vitezu između prvenstvenog “fenjeraša” Viteza i do ovog kola jednog od tri prvenstvena lidera, sarajevskog Željezničara.

 

Vitez – Željezničar 1:1

Prvo poluvrijeme u Vitezu između istoimenog domaćina i Željezničara počelo je otvorenom i napadačkom igrom oba tima, pa je u prvih dvadesetak minuta susreta bilo nekoliko prilika na obje strame, ali u končanici, bez promijene rezultata.

U takvom pristupu igri jednih, odnosno, drugih, bolje se snalaze domaći koji u 24. minuti dolaze u vodstvo od 1:0, konkretno, nakon ubačaja lopte sa strane najprisebniji u šesnaestercu Željezničara bio je bivši igrač kluba iz Sarajeva, Ivan Livaja, koji glavom pogađa mrežu gostiju za, dakle, početno vodstvo svog tima. 

Nakon vodećeg pogotka Viteza promijenio se pristup u igri domaćih, koji su se od tog trenutka povukli kako bi očuvali vodstvo do isteka prvog dijela igre, a nogometaši Željezničara nastavili su napadati kako bi što prije poravnali rezultat i ostali u “igri” da naposlijetku dođu do trijumfa.

Željezničar i pored napada nije uspio zatresti mrežu Viteza do isteka prvog poluvremena, što znači da su domaći nakon vodećeg gola bili uspješniji u svojim nakanama i očuvali vodstvo, pa se na odmor otišlo pri rezultatu 1:0 u korist, dakle, Viteza.

Nastavak susreta ponovo, slično kao nakon vodećeg pogotka za domaće, donosi ofanzivu Željezničara i defanzivnu postavku igre domaćeg Viteza.

Napadi Željezničara došli su konačno do izražaja u 58. minuti susreta, kada Vojo Ubiparip dobro šutira sa 20 metara, a lopta završava u mreži nemoćnog čuvara mreže domaćeg tima, za rezultatsko poravnanje na 1:1.

Foto: Armin Herć/ fkzeljeznicar.ba

Gosti su nakon izjednačujućeg pogotka nastavili napadati kako bi došli i do potpunog preokreta, a Vitez je svoju igru bazirao na očuvanje, u tom trenutku, postojećeg rezultata, kako bi ostao neporažen od favorizovanog protivnika.

Stvorili su gosti u narednim minutama nekoliko dobrih prilika za potpuni rezultatski preokret u Vitezu, međutim, u ključnim trenucima dovoljno koncentracije nisu imali Kajkut i Zakarić, pa je i rezultat ostao nepromijenjen.

Kako se susret bližio kraju, treneri oba tima pokušali su izmjenama napraviti prevagu na terenu i postići željeni rezultat, a naposlijetku je u svojim namjerama bio uspješniji domaći strateg, Branko Karačić, odnosno, Vitez je očuvao neriješen rezultat od 1:1, i stigao do veoma važnog boda u svojoj borbi za opstanak u Premijer ligi, dok s druge strane, nogometašima Željezničara neriješen rezultat u Vitezu je veliki korak unazad u nastojanjima da se ove sezone okite titulom prvaka Bosne i Hercegovine.

Izvor: Dailymotion

 

Čelik Zenica – Široki Brijeg 1:4

U Zenici, na stadionu “Bilino Polje” snage su odmjerili domaći Čelik i jedan od prvenstvenih lidera uoči ovog kola, tim Širokog Brijega, a naposlijetku su Širokobriježani stigli do ubjedljive pobjede rezultatom 4:1.

Pogotke za pobjednički tim, odnosno, Široki Brijeg postigli su Ćorić i tri puta Menalo, dok je za domaće jedini pogodak postigao Duvnjak.

Široki Brijeg se ovim trijumfom zadržao na liderskoj poziciji na tabeli, dok je Čelik sa ovim porazom ostao u krugu najugroženijih timova u borbi za opstanak u Premijer ligi ove sezone.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *