18/10/2024
Untitledsloboda1

Tuzlanska Sloboda ove sezone igra ispod svih očekivanja svojih navijača, ali i cjelokupne bosanskohercegovačke nogometne javnosti.

Ovaj klub se nakon četrnaest prvenstvenih kola nalazi na samom začelju premijerligaške tabele, konkretno, na devetom mjestu sa deset osvojenih bodova, koliko ima i desetoplasirani zenički Čelik, a koji se trenutno nalazi na poziciji koja garantuje ispadanje u niži rang nogometnog takmičenja u BiH, Prvu ligu FBiH.

Četiri kola preostala su do kraja jesenjeg dijela prvenstva u okviru Premijer lige BiH za ovu sezonu, a potom će uslijediti višemjesečna pauza u kojoj će mnogi premijerligaši, uključujući i tuzlansku Slobodu, definitivno, transferima “filtrirati” svoj aktuelni igrački kadar.

Ono što je, pored nezvidne pozicije na prvenstvenoj tabeli u ovom trenutku, naročito nepovoljno za Tuzlake, jeste činjenica da krajem ove kalendarske godine, i početkom naredne, čak sedmorici nogometaša Slobode ističu ugovori, među kojima su i najbolji i najskuplji igrači koji trenutno nastupaju za tim sa “Tušnja”.

Naime, Sulejman Krpić, Amer Ordagić, Miloš Kalezić, Almedin Zilkić, Ismar Hairlahović, Adnan Salihović, i Adnan Jahić, nogometaši su čija je ukupna tržišna vrijednost prema uglednom Transfermark blizu 2 miliona eura, odnosno, oni čine, gotovo, polovinu ukupne vrijednosti igračkog kadra Slobode u ovom trenutku, i koji će za nešto više od mjesec dana biti slobodni na nogometnom tržištu.

Izvor: Transfermarkt.com

Kada se pogledaju imena, jasno je da bi tuzlanska Sloboda ubrzo mogla ostati bez više od polovine nogometaša koji trenutno sačinjavaju kostur prvog tima, odnosno, više od polovine startnih jedanaest nogonetaša.

Na osnovu ovih podataka, te pozicije Slobode na aktuelnoj premijerligaškoj tabeli, jasno je da su se već sada nad Tuzlom nadvili “tamni oblaci”, i da ovom uglednom nogmometnom kolektivu, u najmanju ruku, predstoji težak peorid.

Rukovodstvo kluba sa “Tušnja” moraće u narednom periodu uložiti velike napore kako bi izbjegli, ili barem, ublažili potencijalne (ne)premostive nedaće za tuzlansku Slobodu, a naročito onaj najgori scenario, relegaciju u niži rang takmičenja, Prvu ligu FBiH.

1 thought on “PREMIJER LIGA BIH/ Nad Tuzlom se nadvili “tamni oblaci”, Slobodu za nešto više od mjesec dana napuštaju gotovo svi ključni nogometaši, rukovodstvo kluba na velikim iskušenjima kako bi Tuzlaci izbjegli (ne)premostive nedaće?!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *