18/10/2024
Untitledneum

U okviru ovosezonskog trećeg ranga nogometnog takmičenja u BiH, Druge lige FBiH – grupa Jug, pored ostalih timova, u prvenstvu se takmiči i jedini bosanskohercegovački tim sa obala Jadranskog mora, odnosno, ekipa Neuma.

Ovaj tim se u seniorskim uzrastima takmiči od 2013. godine, i iz godine u godinu evidentan je napredak, kako u rezultatskom, tako i u svakom drugom smislu, s obzirom na činjenicu da je Neum, iako relativno novoformiran seniorski tim, po završetku prošle sezone izborio plasman u treći rang nogometnog takmičenja u BiH.

Primarni cilj rukovodstva Neuma u ovoj sezoni je da, prije svega, za klub igraju mladi igrači koji su ponikli u omladinskim uzrastima ovog kluba, te da opstanu u ligi i postanu stabilan drugoligaš.

Taj primarni cilj, koji je postavljen uoči početka sezone, relativno je ostvaren nakon završetka jesenjeg dijela prvenstva, pošto se Neum, sa trenutno jednom od najmlađih ekipa u ligi, nakon četrnaest odigranih kola trenutno nalazi na trinaestom mjestu, sa svega četiri boda zaostatka u odnosu na grupu timova koji se uoči proljetnog dijela prvenstva nalaze u sredini tabele, te sa sedam bodova više u odnosu na timove koji se nalaze na samom začelju tabele, i koji su najugroženiji u ovosezonskoj borbi za opstanak u drugoligaškom društvu.

Što se infrastrukture tiče, Neum trenutno nema klasični stadion sa tribinama, međutim, teren “Meteriz” ima jednu manju tribinu koja trenutno kapacitetom relativno zadovoljava potrebe publike koja posjećuje domaće prvenstvene mečeve ovog tima.

Politika rukovodstva Neuma da se ulaže u omladinski pogon, pa čak i po cijenu da ponekad trpi i rezultat, izuzetno je pozitivan trend, i trend koji itekako ima budućnost, a u prilog tome najbolje govori podatak da je dosta mladih igrača iz Druge lige FBiH – grupa Jug u posljednje vrijeme sve više interesantno i nogometnom tržištu Zapadne Evrope.

Konkretno, prema rejtingu manji klubovi iz Njemačke i Austrije, nerijetko na probu u svoje redove dovode mlade i talentovane igrače upravo iz ove grupe trećeg ranga nogometnog takmičenja u BiH, u koju dakle, trenutno spada i ekipa Neuma.

U svakom slučaju biće zanimljivo pratiti nastavak prvenstva u okviru Druge lige FBiH – grupa Jug, i nastojanja jedinog bosanskohercegovačkog tima sa obala Jadranskog mora da izbori opstanak u trećem rangu nogometnog takmičenja u BiH, pri tome sa jednim od najmlađih timova u ligi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *