06/10/2024
IMG-29d0b5e8e113ff6570786076a3c362d7-V

Danas je na stadionu “Grbavica” odigran uzvratni susret četvrtfinala Kupa BiH između Željezničara i Širokog Brijega, u kojem su “Plavi” sa “Grbavice” branili minimalnu prednost stečenu u prvom duelu odigranom u Širokom Brijegu.

Željezničar – Široki Brijeg 2:0

Stadion “Grbavica” u Sarajevu danas je bio poprište uzvratnog susreta četvrtfinala Kupa BiH između Željezničara i Širokog Brijrga, a ekipa portala sportskevijesti.com posjetila je “Grbavicu” i medijski popratila ovaj veoma zanimljiv duel.

Susret između Željezničara i Širokog Brijega nije mogao početi bolje po domaće, koji su u svom, faktički, prvom napadu došli do vodstva od 1:0, strijelac je bio Blagojević u 6. minuti susreta, što je domaćima u tom trenutku, s obzirom na trijumf u prvom četvrtfinalnom duelu ovih timova, garantovalo plasman u polufinale ovosezonskog Kupa BiH.

Nakon vodećeg gola Željezničara, pa u narednih desetak minuta, pokušali su gosti nametnuti svoj ritam igre, međutim, osim par obećavajućih akcija, nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti gol domaćeg čuvara mreže, Kjosevskog, dok su domaći, s druge strane, bili izuzetno opasni i kontra napada.

Takav pristup igri Širokobriježana koji je, dakle, ostavljao dosta prostora za kontra napade domaćih, ubrzo se mogao ispostaviti po njih fatalnim, pošto je upravo iz jednog takvog Željezničar u 27. minuti mogao rješiti mnego dileme oko pobjednika ovog susreta, ali i dvomeča, međutim, Zakarić iz dobre pozicije šutira malo pored gola čuvara mreže Širokog Brijega, Bilobrka.

U posljednjoj trećini prvog dijela igre sva nogometna “radnja” odvijala se, uglavnom, između dva kaznena prostora, s tim da su domaći u 40. minuti dobro istrčali jedan kontra napad, koji, naposlijetku, pogotkom nije okončao Zec, preciznije, njegov udarac iskosa bez većih problema “ukrotio” je Bilobrk.

To je, ujedno, bila i posljednja prilika u prvom poluvremenu, računajući oba tima, i na odmor se otišlo pri vodstvu Željezničara rezultatom 1:0.

Nastavak susreta počinje šansom za domaće, koju je sam sebi kreirao Zakarić, konkretno, tako što je presjekao jedan napad gostiju, potom se “stuštio” prema golu Širokog Brijega, međutim, u samoj završnici akcije se spetljao, i ova prilika je otišla u nepovrat.

Ipak, ta prilika za Željezničar bila je samo uvertira za ono što će se dogoditi u 53. minuti susreta, a to je novi pogodak u mreži gostiju, kad se nakon dobrog ubačaja sa desne strane u kaznenom Širokog Brijega najbolje snalazi Zec, i glavom matira, u tom trenutku, nemoćnog Bilobrka, za vodstvo svog tima rezultatom 2:0.

Nakon drugog gola za Željezničar, imali su i gosti priliku iz prekida, međutim, iz istog se izrodio kontra napad za domaće, koji su u posljednji trenutak presjekli gostujući defanzivci, i tako spriječili i treći gol u svojoj mreži.

Poslije te šanse za domaće, ritam igre nešto je opao, i u narednim minutama nije bilo većih uzbuđenja, računajući oba tima.

Kako se susret bližio kraju postajalo je sve jasnije da će Željezničar iz ovog meča, samim tim i dvomeča, izaći kao pobjednik, i izboriti polufinale ovosezonskog Kupa BiH.

U samom finišu susreta imali su domaći nogometaši još par obećavajućih napada iz kojih su mogli dotući svoje, danas poprilično indisponirane, rivale, međutim, u finišu akcija prisebnost napadača Željezničara nije bila na visokom nivou, stoga je odbrana gostiju bez većih problema rješavala sve situacije koje bi bile potencijalno opasne po Bilobrka.

Naposlijetku je Željezničar zabilježio pobjedu konačnim rezultatom 2:0, i sa ukupnih 3:0 izborio plasman među četiri njbolja tima najmasovnijeg klupskog takmičenja u BiH za aktuelnu sezonu.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *