18/05/2024

U najjačem rangu švedskog nogometnog takmičenja, Allsvenskan, pored ostalih klubova, jedan klub je naročito zanimljiv, Dalkurd FF.

Foto: Facebook

 

A zbog čega je to pored svih ostalih ovosezonskih klubova u najjačem rangu švedskog nogometnog takmičenja zanimljiv baš Dalkurd FF?!

Naime, mi sa portala sportskevijesti.com u sklpou naših aktivnosti, istraživali smo klubove najjačeg ranga nogometnog takmičenja Švedske, i došli do vrlo zanimljivih podataka vezanih za ovaj klub, Dalkurd FF, koji je jedini klub u Allsvenskan, a koji zapravo, uopšte i nije izvorno švedski klub.

Foto: Facebook

Daklurd, istina, jeste osnovan u Švedskoj prije četrnaest godina, međutim, to je jedini klub u Allsvenskan koji nisu osnovali Šveđani, već Kurdi, odnosno, dijaspora ove azijske geografske oblasti koju naseljavaju Kurdi, dijaspora Kurdistana, i klub koji se zvanično takmiči pod grbom koji ima sve elemenete grba geografske oblasti Kurdisatan.

Foto: Facebook

 

Dalkurd FF je osnovan kao društveni projekat koji treba da doprinese razvoju nogometa među mladima Borlänga!

Klub je, dakle, formiran u Borlängeu 2004. godine od strane skupine lokalnih kurdskih doseljenika, i zamišljen je da djeluje je kao društveni projekat koji treba da doprinese razvoju nogometa među mladima Borlänga, a klub IK Brage finansijski je pomogao tadašnji projekat.

Foto: Facebook

U prvoj sezoni ekipa se sastojala od prosječne dobi igrača od 17 godina, međutim, predsjednik kluba, Ramazan Kizil, imao je visoka očekivanja od nogometaša i vrlo ambiciozan konačni cilj, odnosno, želio je Dalkurd odvesti na profesionalnog nivoa švedske lige, sve do najjačeg ranga nogometnog takmičenja ove skandinavske države.

Foto: Facebook

 

Od osnivanja pa do danas Dalkurd FF je uspješno preskočio šest rangova švedskog nogometnog takmičenja!

Od 2004. i 2005. godine pa nadalje, kada su se zvanično počeli takmičiti u sedmom rangu švedskog nogometnog takmičenja, Dalkurd FF je uspješno prešao svaku diviziju/rang takmičenja u kojoj/kojem su sudjelovali, njih šest, da bi prošle sezone klub ostvario svoj najveći, i poprilično nevjerovatan uspjeh, plasman u najjači rang švedskog nogometnog takmičenja, Allsvenskan, gdje će se takmičiti u predstojećoj sezoni.

Foto: Facebook

Klub, inače, svoje domaće prvenstvene mečeve igra na stadionu “Gavlevallen” u mjestu Gavle, koji je kapaciteta 6.500 sjedećih mjesta, i gdje će u narednoj sezoni gostovati najveći švedski klubovi kao što su AIK Solna iz Štokholma, Malmo FF ili Goteborg.

Foto: Facebook

 

Dalkurd FF sa klupe predvodi trener iz Bosne i Hercegovine koji je kao igrač sa bosanskohercegovačkim premijerligašem Sarajevom 1999. godine osvojio naslov prvaka BiH!

Ono što je, također, vrlo zanimljivo, a vezano za Dalkurd FF, jeste podatak da ovaj klub sa klupe predvodi trener iz Bosne i Hercegovine, Azrudin Valentić, trener koji je kao igrač sa bosanskohercegovačkim premijerligašem Sarajevom 1999. godine osvojio naslov prvaka BiH, za FK Sarajevo prvi u historiji od kada se ovaj klub takmiči u bosanskohercegovačkom nogometnom ligaškom sistemu.

Foto: Facebook

Također, za Dalkurd nastupa i jedan bosanskohercegovački internacionalac, lijevi bočni nogometaš Irfan Jašarević, koji je u januaru ove godine iz aktuelnog bosabskohercegovačkog premijerligaša Krupe prešao u ovog novopečenog člana elitnog švedskog nogometnog takmičenja, o čemu smo mi sa portala sportskevijesti.com svojevremeno pisali, tokom nedavno završenog ovosezonskog zimskog prijelaznog roka.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *