06/10/2024
IMG_20180912_015128

Novoformirano takmičenja UEFA-e, Liga nacija 2018/19 godine ulazi u svoju samu završnicu, te su neke reprezentacije izdvojile kao putnik u jaču grupu Lige nacija u odnosu na aktuelnu, odnosno, neke su se izdvojile kao one koje će ispasti u slabiju grupu od one u kojoj su trenutno.

Nogometna reprezentacija BiH sa tri pobjede i jednim remijem u grupi “3” Lige nacija B zauzela je lidersku poziciju, te je izborila promociju u Ligu nacija A, ali i doigravanje za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Pored reprezentacije BiH, u Ligi B su Ligu A i doigravanje za Evropsko prvenstvo, izborile reprezentacije Danske i Ukrajine, dok je enigma još samo da li će ovim reprezentacijama kao pobjednik svoje pogrupe u Ligi nacija B pridružiti Švedska ili Rusija, koje se međusobno sastaju večeras.

Ukoliko to bude Rusija, s obzirom da UEFA uslijed složene političke situacije ne dozvoljava međusobni sraz Ukrajine i Rusije, upravo će Rusija ili Ukrajina biti selekcije koje reprezentaciji BiH potencijalno stoje na putu do prvenstva Evrope 2020. godine, a ukoliko to bide Švedska, tada BiH za protivnika u doigravanju za Evropsko prvenstvo može imati bilo kojeg od pobjednika svojih podgrupa Lige nacija B.

Doigravanje će se vršiti po sistemu polufinale-finale, te će konačni pobjednik biti ujedno i sudionik Evropskog prvenstva 2020. godine, bez obzira na plasman u regularnim kvalifikacijama za isto, koje će biti odigrane u periodu od marta do novembra 2019. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *