29/09/2024

U okviru realizacije projekta pod nazivom “Razvoj infrastrukture omladinskog nogometa kroz širu društvenu zajednicu”, Odbor NS/FS BiH za izbor najpovoljnijijh aplikacija lokalnih zajednica za izgradnju terena s umjetnom travom odabrao je nedavno petnaest lokalnih zajednica u BiH za implemenraciju projekta.

Odbor su sačinjavali Ivan Beus, Irfan Durić, Dragan Kulina i Nihad Hodžić, na osnovu izvještaja stručne službe Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i neposrednog pregleda i uvida u svaku podnesenu aplikaciju, a isti je odlučio prihvatiti podnesene aplikacije sljedećih petnaest lokalnih zajednica: Općina Travnik, Općina Čapljina, Općina Konjic, Grad Široki Brijeg, Općina Hadžići, Općina Žepče, Općina Gradačac, Općina Cazin, Općina Tomislavgrad, Grad Goražde, Grad Bijeljina, Općina Istočno Novo Sarajevo, Općina Gradiška, Grad Prijedor i Grad Doboj.

Obzirom da nije prihvaćena kakanjska aplikacija za izgradnju terena s vještačkom travom uz stadion FK Rudar (prostor pomoćnog terena), vršilac dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo je zatražio od Nogometnog saveza BiH pojašnjenje kriterija.

“Uvažavajući Nogometni savez BiH i njegov doprinos razvoju nogometa, posebno u segmentu usmjeravanja mladih prema sportu, a sve sa ciljem stvaranja ambijenta u bh društvu kojeg odlikuje harmonija među ljudima i njihovo povezivanje kroz nogomet, obraćam Vam se molbom za obrazloženje kriterija korištenih prilikom izbora lokalnih zajednica – korisnika projekta „Razvoj infrastrukture omladinskog nogometa kroz širu društvenu zajednicu“.

Mi u Kaknju smo se nadali i radovali izgradnji nogometnog terena s vještačkom travom kroz pomenuti projekat i još uvijek se nadamo da ćemo dobiti povjerenje Saveza da budemo dio još jedne lijepe sportske priče.

Zato Vas molimo da još jednom razmotrite našu aplikaciju i da uspostavimo još jače mostove saradnje.

U našem gradu svi sportovi su jako cijenjeni i mi u potpunosti shvatamo značaj sporta za društvo u cjelini.

Na području općine Kakanj djeluju dva fudbalska kluba sa respektabilnom tradicijom. Ovi klubovi u svojim pogonima imaju sve omladinske selekcije, te se takmiče u najvećim rangovima bh nogometa (po jedan u BHT Premijer ligi i Prvoj ligi FBiH). Osim fudbalskih klubova, u Kaknju egzistiraju i košarkaški klub (Premijer liga BiH), odbojkaški klub (Premijer liga BiH), ženski odbojkaški klub (Superliga FBiH), rukometni klub (Prva liga FBiH), kuglaški klub (Premijer liga BiH), odbojkaški klub invalida (Prva liga BiH)…

Svi klubovi se uspješno takmiče u svojim ligama što Kakanj svrstava među najsportskije sredine u Bosni i Hercegovini.

Gotovo svi pomenuti klubovi bi više ili manje koristili teren sa vještačkom travom, što u konačnici i jeste bio cilj projekta.

Općina Kakanj je podrška kakanjskim klubovima, kako u pogledu finansiranja rada, tako i u pogledu finansiranja ili sufinansiranja izgradnje sportske infrastrukture.

Godišnja izdvajanja iz Budžeta Općine Kakanj za sport  su dosegla iznos od milion KM (2015 -500.000 KM, 2016 – 700.000 KM, 2017 – 1.000.000 KM, 2018 – 1.050.000 KM). U ovom periodu FK „Rudar“ je dobio 411.000 KM, a FK „Mladost“ 597.000 KM. Osim toga, samo u 2018. godini iz Budžeta Općine Kakanj je dodatno izdvojeno po 50.000 KM za uređenje infrastrukture na stadionima Rudara i Mladosti, te se planira sufinansirati i projekat izgradnje reflektora na stadionu FK „Mladost“.

Nadali smo se i još se nadamo da će naš ovakav odnos prema nogometu i općenito sportu biti prepoznat i da će Kakanj dobiti teren s vještačkom travom kroz projekat Nogometnog saveza BiH”, kaže se u dopisu kojeg je vršilac dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo uputio na adresu Nogometnog saveza BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *