22/09/2024

Finalnim susretom odigranom u danskom Herningu između Danske i Norveške okončano je 26. Svjetsko rukometno prvenstvo koje se održavalo u Danskoj i Njemačkoj, a titulu prvaka svijeta, po prvi put u svojoj historiji, osvojili su Danci.

Danska je u finalnom ogledu lakše nego što se očekivalo savladala reprezentaciju Norveške rezultatom 31:22, i tako po prvi put u svojoj historiji postala prvak svijeta u ovom sportu.

Dance je u finalu predvodio Mikkel Hansen sa sedam postignutih pogodaka, inače najbolji danski i ponajbolji svjetski igrač u ovom trenutku.

Što se tiče susreta za treće mjesto, Francuska je u zanimljivoj završnici savladala Njemačku rezultatom 26:25, i tako osvojila bronzanu medalju.

Ovom titulom prvaka svijeta Danska je, ujedno, ostvarila i direktan plasman na Olimpijske igre koje će biti održane u japanskom Tokiju 2020. godine.

Za najboljeg golmana turnira proglašen je Magnus Landin iz Danske dok su najbolji krilni igrači Magnus Jondal iz Norveške, te Feran Sole iz Španije.

Na bekovskim pozicijama svoje mjesto su našli Fabian Wiede iz Njemačke, Sander Sagosen iz Norveške, te Rasmus Lauge iz Danske, a najbolji pivotmen prvenstva je Bjarte Myrhol iz Norveške.

Naposlijetku, titulu najboljeg igrača turnira ponio je rukometaš iz Danske, Mikkel Hansen, koji je bio i najbolji strijelac turnira.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *