06/10/2024
UEFA_kongres

Aktuelni predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin dobio je na današnjem 42. Kongresu UEFA podršku delegata i priliku da do 2023. godine vodi Evropsku nogometnu asocijaciju.

Čeferin je bio jedini kandidat za predsjednika UEFA-e, a nakon izbora između ostalog rekao je:

“Ponosan sam i dirnut ovakvom podrškom. Istina je da smo u odličnoj poziciji, ali to nije dovoljno. Moramo misliti unaprijed na razvoj i buduće uspjehe. Ne smijemo dozvoliti da skorašnji kratkoročni uspjeh sakrije kompleksne izazove koji se nalaze ispred nas. Možemo obećati da ćemo tokom narednog perioda raditi na očuvanju jedinstva evropskog fudbala, na očuvanju njegovog uvažavanja i nastavićemo da demonstriramo solidarnost i donosimo nadu.“ – istakao je Čeferin nakon izbora.

Na Kongresu su birani i članovi Izvršnog odbora UEFA a izabrani su:

Florence Hardouin (Francuska, izabrana aklamacijom), Sandor Csanyi (Mađarska, 49 glasova), Luis Rubiales (Španija, 47), Davor Šuker (Hrvatska, 47), Fernando Gomes (Portugal, 45), Jesper Moller Christensen (Danska, 40), Armand Duka (Albanija, 35) i Andrij Pavelko (Ukrajina, 27).

Kandidat za člana Izvršnog odbora UEFA bio je i predsjednik NS/FS BiH Elvedin Begić koji je dobio 15 glasova članica UEFA, što ipak nije bilo dovoljno da se uđe u Izvršni odbor, kao i Borislav Mihajlov (Bugarska, 22 glasa).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *