21/09/2024

Hrvatski Dinamo iz Zagreba ukupnim rezultatom 4:2 eliminisao je u okviru osmine finala ovosezonske Evropske lige češkog predstavnika Viktoriu iz Plzena, i izborio plasman u osminu finala ovog, drugog po rangu, evropskog klupskog takmičenja.

Da je Dinamo izbacio češkog prvaka pobjedom i remijem, HNL bi sigurno od ljeta 2020. godine imao dva predstavnika u kvalifikacijama Lige prvaka i tri u kvalifikacijama Evropske lige, a ovako da bi do tog scenarija došlo, Dinamo, kao jedini preostali hrvatski predstavnik u ovosezonskim evropskim klupskim takmičenjima, treba u osmini finala izvući barem jedan remi.

Ako kojim slučajem Dinamo to uspije ostvariti, Hrvatska će sezonu završiti ispred Danaca i Švicaraca koji su ostali bez predstavnika, što znači da će HNL 2020. godine davati ček pet evropskih predstavnika, i to prvak bi išao u drugo pretkolo Lige prvaka u dio žrijeba za prvake, a drugoplasirani u drugo pretkolo u dio žrijeba za neprvake, dok bi pobjednik Kupa (ili trećeplasirani ako Kup osvoji prvak ili viceprvak) išao bi direktno u treće pretkolo Evropske lige, a uz to bi iz drugog pretkola krenula preostala dva kluba koji bi se kvalifikovali za Evropsku ligu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *