23/09/2024

U organizaciji UEFA-e i NS/FS BiH u Sarajevu će se 6. i 7. marta održati seminar na kojem će se govoriti o upotrebi pirotehnike na nogometnim/fudbalskim stadionima.

Radni dio seminara počeće u 9.00 sati u hotelu Hills a predviđeno je da se u prvom dijelu predstavi veliki broj problema povezanih sa upotrebom pirotehnike na stadionima.

Na dnevnom redu su teme koje obrađuju državnu strategiju i regulatorni okvir, kao i različite strategije sprječavanja upotrebe pirotehnike, i odgovarajuće preventivne taktike.

Drugog radnog dana, u okviru sesija E, F i G biće riječi o vrstama pirotehnike, korisnicima, primjerima iz realnih situacija.

Posebno je naglašeno pitanje odgovornosti jer postoje značajni rizici za zdravlje i sigurnost koje izaziva upotreba pirotehnike u neposrednoj blizini drugih ljudi i protivno sigurnim udaljenostima koje su navedene na samim pirotehničkim proizvodima, te kako uticati na promjenu ponašanja navijača.

Pored deset predstavnika UEFA-e, na seminaru će učestvovati i predstavnici klubova BH Telecom premijer lige, delegati i članovi Komiteta sa stadione i bezbjednost i NS/FS BiH, administracije Saveza, predstavnici FSRS, NS Federacije, i predstavnik Antikorupcionog tima.

Dolazak su najavili iz vatrogasnih službi, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Zeničko-Dobojskog kantona, MUP-a Hercegovačko-Neretvanskog kantona/županije, MUP-a Županije Zapadno-Hercegovačke, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Republike Srpske, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, zaštitarske agencije „Securitas“,“Sector Security“, „Gama AA“ „delta Security“ i „Alpha sigurnost“.

Među oko stotinu učesnika su i gosti iz HNS-a, FS Srbije, FS CG, FS Makedonije, te MUP-a Srbije,MUP-a Crne Gore, MUP-a Makedonije i FIFA oficir za bezbjednost.

Na seminar su pozvani i predstavnici medija jer neophodna i njihova podrška u promovisanju svijesti o štetnim posljedicama koje može imati upotreba pirotehnike na fudbalskim stadionima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *