08/07/2024

Ovosezonski Ligu Evropskih prvaka u nogometu osvojio je engleski Liverpool, tako što je u finalu takmičenja bio bolji od, također, engleskog kluba, Tottenham Hotspurs iz Londona.

Liverppol je tako došao do svog šestog trofeja namijenjenog najboljem timu u Evropi, a zanimljivo je istaći da, iako se takmičenje zove Liga Evropskih prvaka, Liverpool do trofeja nije došao kao aktuelni prvak svoje države.

Takva situacija svakako nije prvi put u historiji ovog najjačeg klupskog takmičenja u Evropi, međutim, ova situacija govori da se ne mora biti nužno najbolji u vlastitoj državi da bi se bilo najbolji na svom kontinentu.

U historiji ovog takmičenja samo jedan klub ima više trofeja najboljeg na kontinentu u odnosu na trofeje najboljeg u svojoj državi, i taj klub dolazi upravo iz Engleske.

Naime, engleski klub Notingham Forrest jedini je klub u Evropi koji ima manje naslova prvaka svoje države nego naslova prvaka Evrope.

Ipak, nogometaši Nottingham Forresta su prvu titulu prvaka Evrope osvojili 1979. godine, i to tako što su sezonu ranije osvojili domaće takmičenje, dakle, 1978. godine, a u narednom ciklusu Luge Evropskih prvaka, dakle, 1980. godine su učestvovali kao prvaci Evrope i uspjeli da odbrane titulu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *