06/10/2024
IMG_20190815_182718

Fudbalski klub Velež iz Mostara osnovan je 1922. godine, i kroz svoju historiju etablirao se u jedan od najvećih i najpoznatijih nogometnih klubova, ne samo u BiH, već i u širem regionu Zapadnog Balkana.

Velež je kroz svoju historiju igrao zapaženu ulogu u Prvoj ligi nekadašnje SFRJ, u svojim vitrinama ima dva osvojena kupa tadašnje države, te je u tri navrata bio vice prvak, a na međunarodnoj sceni jednom je bio finalista Srednjoevropskog kupa.

Mostarci su također iznjedrili veliki broj igrača koji su svojevremeno igrali za nogometnu reprezentaciju SFRJ, među kojima su Sulejman Rebac, Vahid Halilhodžić, Dušan Bajević, Enver Marić, Blaž Slišković i mnogi drugi, dok su za reprezentaciju BiH igrali Blaž Slišković, Meho Kodro, Hasan Salihamidžić, te Sergej Barbarez.

Ipak, nakon osamostaljenja BiH kao države, Velež nije više imao tako zapažene rezultate kao većim dijelom svoje bogate historije, te je par sezona igrao i u nižem rangu takmičenja.

Također, Velež je od osamostaljenja BiH iznjedrio samo jednog jedinog igrača koji je kasnije došao do dresa nogometne reprezentacije BiH, te uporedo igrao u grupnoj fazi dva najjača evropska klupska kontinentalna takmičenja, Ligi evropskih prvaka i Kupu UEFA ili Evropskoj ligi, a to je Admir Vladavić.

Vladavić je za nogometnu reprezentaciju BiH odigrao 23 utakmice kroz četiri godine nastupa, te je uporedo sa slovačkom Žilinom igrao grupnu fazu Lige evropskih prvaka i bio više puta prvak Slovačke, dok je sa Red Bull Salzburgom bio prvak Austrije i igrao grupnu fazu Evropske lige.

Na sve treba dodati da je Vladavić ujedno i jedini igrač u historiji Veleža kojem je pošlo za rukom da tako dugi niz godina bude standardni državni reprezentativac, a uz to da kontinuirano igra grupnu fazu oba najjača evropska klupska takmičenja.

Kada se uzme u obzir da je Velež od 1922. kada je osnovan, pa do 1992. godine bilježio velike uspjehe i potom redovno izbacivao kasnije svjetski priznate igrače, i kada se to uporedi sa periodom od 1992. do danas i podatkom da je ovaj mostarski klub izbacio samo jednog igrača evropskog ili svjetskog renomea, postavlja se pitanje šta se duž svih tih godina dogodilo sa čuvenom omladinskom školom ovog kluba.

Ipak, dolaskom novog rukovodstva, Velež je reorganizirao svoj omladinski pogon i generalno počeo funkcionisati mnogo ozbiljnije, te se nadati da će u budućnosti ovaj ugledni klub izbaciti neke nove igrače kao što je Vladavić, ili neke nove igrače kao što su gore pomenuti mostarski nogometni znalci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *