06/10/2024
Untitlednfl

Američki nogomet (NFL) je nacionalni sport u SAD, gdje gotovo svi prate takmičenja i na profesionalnoj i na amaterskom nivou.

Svaki tim ima na raspolaganju 54 igrača od kojih za jednu utakmicu može da prijavi 45, a na samom terenu svaka ekipa broji po 11 igrača.

Ekipa stiče poene pogotcima (prenošenjem lopte preko protivničke gol-linije) ili postizanjem gola nogom iz polja. Igra se odvija u četiri četvrtine po 15 minuta.

Dimeznije terena na kome se igra američki nogomet su slične dimenzijama evropskih fudbalskih terena. Dužina terena je 100 jardi (91.44m), a širina 53 jardi (48.46m).

Najznačiji dio terena je end zona. End zona predstavlja polje od dodatnih 10 jardi na svakoj strani terena i to je prostor u kome se postižu poeni. Unošenjem lopte u end zonu postižu se pogotci u igri (touch down).

Oprema

U američkom nogometu je mnogo tjelesnih kontakata, pa igrači nose nekoliko slojeva zaštitne odjeće. Kacige, štitnici za rebra, štitnik za prepone, štitnik za ramena, štitnike za noge, maska za lice i uske hlače koje sežu do koljena su tako obavezna oprema. Jajolika kožnata lopta ima poveznice i posebno oblikovane krajeve radi što boljeg držanja.

Pravila igre

Ekipa koja posjeduje loptu je napadačka.Ona u četiri pokušaja (down) napredovanja s loptom treba prijeći bar 10 jardi, a ukoliko ne uspije, loptu preuzima protivnička ekipa. Ekipa koja nema loptu postavlja defenzivne igrače, obično najkrupnije ljude, kako bi osujetila napadače u napredovanju i postizanju pogotka. Odbrambeni igrači moraju biti dobri hvatači. Smiju gurati, vući i hvatati osobu koja drži loptu. Uspije li odbrana doći do lopte, ona iz defanzive prelazi u ofanzivu.

Pri blokadi igrač se smije koristiti gornjim dijelom tijela da bi blokirao protivnika koji nema loptu. Rukama smije gurati, ali ne i držati protivničkog igrača. Blokiranjem se služe i ofenzivni i defenzivni igrači. Pravilase neznatno razlikuju između srednjoškolskoga, univerzitetskog i profesionalnog nogometa. Kanadski nogomet sličan je američkom, s tom razlikom što u Kanadi ekipa ima 12 igrača, a teren je malo veći. Teren za američki nogomet naziva se i “roštilj” zbog posebnih linija koje dijele teren.

Pogotci

Pogodak (touchdown) nosi 6 bodova – prenošenje lopte preko protivničke gol- linije ili osvajanje lopte unutar protivničke završne zone.
Gol nogom iz polja /field goal) nosi 3 boda – udarac lopte nogom s mjesta kroz stative
Safety nosi 2boda – hvatanje protivnika koji ima loptu iz svoje gol-linije
Dodatni poen nakon gola nosi 1 ili 2 boda –to je udarac lopte nogom u gol, potom prodor ili dodavanje u završnu zonu nakon postizanja gola.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *