07/10/2024
IMG_20191001_212945

Najbolji bosansjohercegovački atletičar svih vremena, Amel Tuka, večeras je u finalu Svjetskog prvenstva u Kataru u utrci na 800 metara osvojio drugo mjesto.

Foto: Facebook

Tuka je utrku istračao sa vremenom 1 minuta 43 sekunde i 47 stotinki, što je sekundu sporije od pobjednika i osvajača zlatne medalje, Braizera Donovana iz Sjedinjenih Američkih Država, dok je treće mjesto zauzeo John Rotich sa vremenom 1:43:82, i tako došao do bronzane medalje.

Foto: Facebook

Ovaj uspjeh Amela Tuke ujedno je i najveći u historiji bosanskohercegovačke atletike računajući sve discipline.

Nakon utrke izjavu je dao i sam Amel Tuka:

“Jedva čekam da se vratim kući i da svoju sreću podijelim sa mojom porodicom i cijelom državom. Mnogo ih volim i oni su to zaslužili. U prošlosti je bilo teških trenutaka, zdravstvenih problema, ali sam ih uspio savladati.

Konačno sam se vratio, dobro trenirao cijelu sezonu. Ovdje sam došao da osvojim medalju i u tome sam uspio. Ovo je moja druga velika medalja nakon Pekinga 2015.

Svi ovdje treniraju veoma dobro cijelu sezonu. Ja živim u Italiji i treniram. To nije jednostavno za mene i porodicu. Ovo su veoma emotivni trenuci za mene. Moram čestitati Braizeru i poželjeti mu sve najbolje.”

https://www.dailymotion.com/video/x7m0sth

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *