07/10/2024
najavljen-27-memorijalni-malonogometni-turnir-asim-ferhatovic-hase

Danas je u Svečanom salonu Svetozar Vujović održana press konferencija povodom 27. po redu Memorijalnog malonogometnog turnira “Asim Ferhatović Hase”, koji će se održati u KSC Skenderija 28. i 29. decembra.

Prisutnima se prvo obratio jedan od organizatora turnira Mirsad Ibrić:

“Divan je osjećaj raditi sa ljudima koji pomjeraju granice, a takav je bio naš Asim Ferhatović Hase. Hase je bio čovjek pun dobrote, veoma human. U svakoj prilici je tražio mogućnost i način da ovaj svijet u širem i užem smislu napravi boljim. Hase je uvijek predstavljao konstantnu osobu u društvu, ne štedeći sebe. Tradicionalni međunarodni turnir u malom fudbalu je posvećen Asimu Ferhatoviću Hasetu, fudbalskoj bh. legendi s imidžom sportskog maga i džentlmena. Takav sportski i ljudski opus nadilazi granice Bosne i Hercegovine, tako da događaji organizovani u njegov pomen zahtijevaju odgovarajuću ozbiljnost”, rekao je Mirsad Ibrić.

Na turniru će nastupiti ukupno osam ekipa, a to su FK Sarajevo, FK Željezničar, FK Velež, FK Olimpik, FK Slavija Istočno Sarajevo, FK Goražde, FK Dinamo Pančevo i organizator FK Vratnik, ispred kojeg je nešto više o samom sistemu turnira rekao Mufid Zimić.

“Ovaj 27. po redu turnir je za nas veoma bitan. Pokušali smo da dobijemo najbolje ekipe u ovom trenutku. Željeli smo da turnir bude internacionalni, jer to Hase zaslužuje. Dobili smo garancije od timova kako će nastupiti u najjačim sastavima. Osam ekipa će biti podijeljeno u dvije grupe. Igrat će se po bod sistemu sa futsal pravilima, gdje će drugoplasirani igrati za treće, a prvoplasirani za prvo mjesto. Izvlačenje grupa bit će održano 24. decembra u Općini Stari Grad”, istakao je Mufid Zimić.

Nekoliko riječi o Asimu Ferhatoviću Hasetu na samom kraju kazao je i Mirsad Fazlagić:

“Na meni uvije ostaje onaj najteži dio, govoriti o Asimu Ferhatoviću i prenijeti osjećaje i ljudske osobine Asima Ferhatovića ljudima koji nisu bili u vremenu njegovog življenja i postizanja naboljih fudbalskih rezultata. Njegov životni moto je bio pomozi svakome. Imao je fenomenalno čitanje govora tijela, samo pogledom je mogao zaključiti da li se nalazite u problemu i potom bi nudio pomoć. Biti legenda u pogledu jednog Asim Ferhatovića mora da ima mnogo više elemenata od ovih koji se danas upotrebljavaju. Asim Ferhatović kao čovjek bio je neponovljiv. Zahvaljujem se svima koji nastoje da se lik i djelo Asim Ferhatovića održe što duže, jer on u ovom gradu spada u jednu najdužu tradiciju”, rekao je Mirsad Fazlagić.

Nagradni fond turnira će ostati isti kao i prošle godine, i to pobjednik će dobiti 3.000 KM, drugoplasiranoj ekipi će pripasti 2.000 KM, a trećeplasiranoj 1.000 KM.

U sklopu turnira bit će odigrano i nekoliko revijalnih utakmica, gdje će snage između ostalih odmjeriti i veterani FK Sarajevo i FK Željezničar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *