07/10/2024
seha

Nerijetko se, već godinama unazad, u nogometnim krugovima u BiH spominje eventualna regionalna nogometna liga država Zapadnog Balkana.

Prvobitno je na prostorima Zapadnog Balkana 2001. godine osnovana regionalna košarkaška ABA Liga, da bi deset godina kasnije, odnosno 2011. godine, osnovana regionalna rukometna SEHA Liga, stoga ukoliko bi se zabavili zakonom “velikih brojeva”, tada bi 2021. godine mogla biti osnovana i regionalna nogometna liga.

Gledajući iz ugla kvaliteta nogometa na prostorima Zapadnog Balkana, regionalna liga bila bi zasigurno dobar potez, međutim, gledajući iz ugla BiH kao države i sporta u državi, takvo što bi za nogomet u BiH bilo i više nego katastrofalno.

Kada kažemo više nego katastrofalno, ne možemo a da ne pomenemo činjenice prema kojima je osnivanjem ABA Lige klupska košarka u BiH ubrzo gotovo pa bila ugašena, te se i danas nalazi na na rubu propasti, dok i u rukometu nije bilo ništa drugačije, odnosno, osnivanjem SEHA Lige klupski rukomet u BiH se gotovo bio ugasio, te je i danas u vrlo nezavidnoj poziciji.

Od osnivanja ovih takmičenja košarkaški klubovi iz BiH koji su ih igrali, ili su potpuno propali, ili su nadomak potpune propasti, a najbolji primjeri su KK Bosna Sarajevo i RK Bosna Sarajevo, koji su, inače, prije učešća u regionalnim ligama nerijetko igrali zapažene uloge i u najjačim evropskim klupskim takmičenjima, kao što su FIBA Euroleague u košarci, ili EHF Liga evropskih prvaka u rukometu, a što je danas za klubove u BiH tek nedostižan san.

Mnogo je razloga zbog kojih su klupska košraka i klupski rukomet u BiH osnivanjem regionalnih takmkmičenja gotovo ugašeni, a u ovom trenutku postavlja se pitanje da li je BiH spremna i na gašenje klupskog nogometa, što bi, u slučaju osnivanja regionalne lige kroz nekoliko godina bio gotovo pa izvijestan scenario.

U suštini, svakako da ne treba biti protivnik regionalnih liga, međutim, gledajući iz ugla sporta u BiH i činjiničnih iskustava od ranije, takvo što ne smije biti opcija do onog trenutka dok se u klupskom sportu u BiH ne pojave osobe sa jasnom i dugoročnom vizijom kako zapravo učestvovati u takvim prvenstvima, te na koji način razviti strategiju koja će donijeti dugoročni uspjeh, umjesto kao do sada dugoročnu propast.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *