06/10/2024
20200114_195425

Nakon što je rukometna reprezentacija BiH okončala svoje učešće na Evropskom prvenstvu 2020. godine u Austriji, Norveškoj, i Švedskoj, poznato je i da će izabranici selektora Bilala Šumana biti postavljeni za nosioce u predbaražu za naredno Svjetsko rukometno prvenstvo koje će se održati u Egiptu 2021. godine.

Naime, reprezentacija BiH je aktuelno Evropsko prvenstvo okončala sa sva tri poraza u grupi, i sa gol-razlikom od 17 golova u minusu, čime je postalo jasno da neće biti najlošija selekcija ovog takmičenja, s obzirom da će najlošija selekcija takmičenja biti ili Latvija sa skorom od tri poraza u grupi i uz gol razliku od 20 golova u minusu, ili eventualno Rusija, i to ukoliko u posljednjem susretu grupne faze izgubi od Danske sa osam ili više golova razlike.

U ovom trenutku poznato je da su plasman u predbaraž kroz četiri kvalifikacione grupe osigurale selekcije Izraela, Litvanije, Rumunije i Turska, te će među nenosiocima biti i najlošije plasirana reprezentacija sa ovog Evopskog prvenstva.

Inače, nosioci u predbaražu će biti preostalih pet najlošije plasiranih reprezentacija sa aktuelnog prvenstva Evrope, među kojima je, dakle garantovano i selekcija BiH, a mečevi predbaraža igraju se u aprilu ove godine.

Naposlijetku, pet pobjednika predbaraža igraće glavni baraž za odlazak na naredno Svjetsko prvenstvo, a u tom baražu garantovano će se naći i selekcije koje će biti plasirane od 5. do 18. mjesta na aktuelnom Evropskom prvenstvu.

Reprezentacija BiH, ukoliko prođe predbaraž, biće među nenosiocima u baražu, a mečevi baraža igraju se u junu ove godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *