30/09/2024

Portal sportskevijesti.com za uvažene čitaoce analizira ulogu trenera nutricioniste u sportu, kao i način stvaranja vrhunskog rezultata pojedinca i/li sportskog kolektiva.

Sportove najjednostavnije možemo podijeliti na sportove snage, izdržljivosti te njihove kombinacije.

Dok bi tipični predstavnik sporta snage bilo dizanje tegova, a izdržljivosti ultramaraton, većina sportova spada negdje između dvije krajnosti.

Trening je, naravno, najsnažniji poticaj napretka u sportu, bilo rekreativnom ili profesionalnom, a prehrana čini esencijalnu podršku koja prilagodbe na njega može ubrzati, usporiti, a u određenim slučajevima čak i sprječiti.

Prehrana sportiste u kvalitativnom smislu ne razlikuje se značajnije od prehrane nesportiste.

Naime, ljudsko tijelo, nezavisno o tjelesnoj aktivnosti, za normalno funkcioniranje zahtijeva određene nutrijente, a potrebe se razlikuju u kvantitativnom smislu, odnosno, u količini tih nutrijenata zahtjevi na kojima su, jasno, u sportiste ponekad i višestruko veći.

Odvajanjem profesionalnog od rekreativnog bavljenja sportom uočit ćemo još jednu razliku, a to je tajming unosa nutrijenata koji je u rekreativaca gotovo zanemariv faktor, dok u profesionalaca može značiti razliku između prvog i desetog mjesta na takmičenju.

Pojedinci uključeni u sportove snage oduvijek su bili orijentirani prvenstveno prema unosu proteina, a oni uključeni u sportove izdržljivosti prema unosu ugljikohidrata, i jedni i drugi često neopravdano zanemarujući ostale makronutrijente.

Takva praksa može dovesti do prehrambene neravnoteže te usporavanja napretka.

Stoga je sportiste, posebno one uključene u sportove izdržljivosti gdje je uloga prehrane izraženiji faktor u postizanju uspjeha, potrebno educirati o važnosti pravilne prehrane i njenoj ulozi u procesu treninga, u pripremi za takmičenja te tokom njih.

Ne može se dovoljno naglasiti potreba za individualnim pristupom svakom sportisti.

Smjernice trebaju biti upravo ono što im i ime govori, smjernice, a potrebe sportaša nužno je precizno odrediti na individualnom nivou uzimajući u obzir fizičke i psihičke karakteristike pojedinca u pitanju te vanjske faktore.

Prehrambene potrebe sportiste nisu statične, već variraju na mjesečnoj, sedmičnoj, pa i dnevnoj bazi, ovisno u ciklusu priprema u kojemu se sportista nalazi.

Zbog svih ovih navedenih stvari izuzetno je bitna uloga sportskog nutricioniste, bilo da se radi o individualnom sportu, ili u kolektivnom sportu, te je ta figura itekako neophodna svakom sportskom subjektu koji ima ca zilj ostvarivanje vrhunskih rezultata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *