08/07/2024

Zvaničnici bosanskohercegovačkog entiteta RS danas su donijeli odluku o zabrani javnih okupljanja na 21 dan, sa ciljem prevencije širenja zaraze od koronavirusa.

U praksi takav scenario znači i to da ni nogometne utakmice koje se igraju na području ovog entiteta neće biti igrane u prisustvu publike, i to do kraja marta.

Interesantno je to da su predstojećeg vikenda čak dva kluba učesnika Premijer lige BiH, a koji geografski dolaze iz ovog entiteta, domaćini ssvojim prvenstvenim rivalima, i to banjalučki Borac i bijeljinski Radnik, pa će tako utakmice na stadionima ovih klubova biti odigrane bez prisustva publike.

Također, i krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u cilju daljnjeg praćenje situacije i poduzimanje mjera radi sprečavanja i ranog otkrivanja bolesti izazvane novim koronavirusom koji je proglašena zaraznom bolešću čije je sprečavanje i suzbijanje od interesa za FBiH, na danas održanoj sjednici sjednici donio je Naredbu kojom se preciznije definiše i nalaže postupanje javnih subjekata i pojedinaca u trenutnim okolnostima.

Shodno promjeni epidemiološke situacije u svijetu, Evropskom regionu i Bosni i Hercegovini, kao i procjeni epidemiološkoga rizika, otkazuje se održavanje javnih skupova u Kantonu Sarajevo na kojima se okuplja više od 300 učesnika, sukladno propisu o javnom okupljanju. U narednom periodu Krizni štab će, shodno, procjeni epidemiološkoga rizika, izdavati daljnje instrukcije za održavanje javnih skupova sukladno propisima o javnom okupljanju.

To praktično znači da će naredne prvenstvene utakmice koje kod kuće igraju Sarajevo, Željezničar, i Olimpik biti bez publike sve dok se situacija ne promijeni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *