07/10/2024
husejinovic

Kada u nogometnu Premijer ligu BiH dođe neki igrač iz evropskih država nogometnih “liga petice”, iz drugog ili trećeg ranga nogometnog takmičenja tih država, često se od strane prosječnih ljubitelja nogmeta u BiH čuju komentari “gdje će pored Engleske/Njemačke/Španije/Francuske/Italije u BiH, taj da valja ne bi došao!”.

Takvi komentari, zapravo, uopšte nisu na mjestu, a mi sa portala sporrtskevijesti.com u nastavku teksta donosimo zanimljiv prilog o tome gdje se prema trzišnoj vrijenosti klubova, Premijer liga BiH nalazi u odnosu na klubove iz evropskih država “liga petice”.

Naime, prema ovosezonskim tržišnim vrijednostima sa Transfermarkt, najvrijedniji klub njemačke 3. Lige, što je treći rang nogometnog takmičenja u Njemačkoj, jeste KFC Uerdingen 05, koji se procjenjuje na 8,03 miliona eura, dok su primjera radi, više poznatiji klubovi od KFC Uerdingen 05, i donedavni bundesligaši, a koji se ove sezone takmiče u 3. ligi, kao što su Eintracht Braunscweig, 1.FC Kaiserslautern, ili Hansa Rostock prema tržižnoj vrijednosti između 6 i 7 miliona eura, a svi ovi pomenuti klubovi, uz još Wehen Wisbaden, čine pet najvrijednijih klubova 3. lige  Njemačke u ovom trenutku.

Naspram tih podataka, a prema ovosezonskim tržišnim vrijednostima sa Transfermarkt, najvrijedniji klub Premijer lige BiH, što je prvi rang nogometnog takmičenja u BiH, trenutno je FK Sarajevo sa tržišnom vrijednošću od 10,60 miliona eura, dok su odmah iza Zrinjski iz Mostara sa vrijednošću od 8,08 miliona eura, te Željezničar iz Sarajeva i Široki Brijeg sa vrijednostima između 5 i 7 miliona eura, što nadalje, kada se povuče paralela sa njemačkom 3. Ligom govori da je Premijer liga BiH u istom rangu prema tržišnim vrijednostima, te da bi timovi iz vrha Premijer lige BiH bili najozbiljniji kandidati da izbore promociju u 2. Bundesligu, drugi rang nogometnog takmičenja u Njemačkoj.

Kada se uporede ovi parametri između Premijer lige BiH i trećih rangova nogometnih takmičenja u ostalim državama “liga petice”, dakle, Španije, Italije, Engleske i Francuske, omjer je vrlo sličan, gotovo pa isti kao omjer bosanskohercegovačkih premijerligaša sa klubovima njemačke 3. Lige.

Svi ovi podaci daju konkretan odgovor na pitanje zašto je jednom prosječnom igraču slavnog njemačkog 1. FC Kaiserlauterna, ili slavnog njemačkog Munchena 1860, ili slavnog njemačkog Eintrachta iz Braunschweiga, u većem interesu igrati u Premijer ligi BiH, u primjera radi, Sarajevu, Zrinjskom iz Mostara, Širokom Brijegu ili sarajevskom Željezničaru, nego u svom pomenutom aktuelnom klubu, a razlog je jednostavan, tržišna vrijednost kluba govori o platežnoj moći kluba, i ono još važnije, sa pomenutim bosanskohercegovačkim klubovima će dotični igrač izvijesno igrati evropska klupska takmičenja i imati priliku široj evropskoj nogometnoj javnosti pokazati svoj eventualni kvalitet, dok u 3. Ligi, u ovom slučaju, Njemačke, takvo što neće biti moguće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *