07/10/2024
ugovor

Na online sjednici Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH utvrđen je, između ostalog, i prijedlog o vraćanju amaterskih ugovora za nogometaše u Premijer ligi BiH.

Naime, u prethodne dvije sezone u okviru Premijer lige BiH, mogli su nastupati isključljivo igrači sa profesionalnim ugovorima, koji im, osim primanja, garantuju i plaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje i penzioni fond, a omogućavaju i dodatne bonuse, dok bi se prema ovom prijedlogu takvo što itekako promijenilo.

Konkretno, prema novom prijedlogu, dovoljno je da svaki klub u Premijer ligi BiH ima svega jedanaest igrača sa profesionalnim ugovorom, a ostali mogu biti i sa amaterskim.

Inače, igrači koji potpadaju pod amatere nemaju pravo na pomenute doprinose i generalno puno manje koštaju klubove, koji im daju primanja te plaćaju troškove putovanja i smještaja.

Također, amaterski ugovori imaju rok trajanja od tek jedne godine, što znači da je i element egzistencijalne sigurnosti potpuno odstranjen, te amaterski ugovori igrača ne mogu biti predmet spora pred FIFA arbitražom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *