06/10/2024
IMG_20180603_170055

Već danima i sedmicama unazad konstatno se u sportskim krugovima, sama po sebi, kao tema nameće nastavak ili okončanje aktuelne nogometne sezone u BiH.

Naročito se ova problematika odnosi na Premijer ligu BiH, kao najjači rang nogometnog takmičenja u BiH, ali odnosi se istovremeno i na niže rangove bosanskohercegovačkog klupskog nogometa.

Veliki problem vezano za nastavak ili okončanje aktuelne nogometne sezone u BiH javlja se, između ostalog, u trećem rangu nogometnog takmičenja u BiH, u prvenstvima Druge lige FBiH po grupama Centar, Jug, Sjever i Zapad.

Tim povodom, mi sa portala sportskevijesti.com odlučili smo analizirati stvarnu problematiku klubova Druge lige FBiH u sve četiri grupe, te smo, uslijed činjeničnog stanja, stupili u kontakt sa većim brojem klubova, odnosno, stupili smo u kontakt sa rukovodiocima učesnika trećeg ranga nogometa u BiH.

Klubovi učesnici Druge lige FBiH tako su u razgovoru za naš portal faktički iznijeli niz stavova i pitanja koja ih zanimaju, a na koja kako tvrde, nemaju jasne odgovore od Saveza nadležnog za takmičenje.

Tako se klubovi Druge lige FBiH primarno pitaju na osnovu kojeg pravila se može proglasiti neki od klubova prvakom nakon odigranog “jednog poluvremena”, odnosno nakon odigrane tek polovine tekuće sezone, s obzirom na činjenicu, kako navode, da je poznato da se nakon odigranih “45 minuta meča”, ako dođe do prekida, primjenjuju dva pravila, odnosno, ili se tada “utakmica mora nastaviti od te minute i odigrati do kraja”, ili se meč mora poništiiti, što aludira ili na regularni završetak sezone ili na poništenje iste, te samim tim ne može biti proglašen prvak, a da istovremeno oni koji trebaju da ispadnu, uz to ne ispadaju iz lige.

Nadalje, u velikom broju klubova učesnika Druge lige smatraju da treba sezonu dovesti do kraja na način da se preostalih petnaest kola odigra na terenu, i da se, ukoliko je neophodno, i sama liga podijeli na dva dijela po osam ekipa, te da se odigraju dvije mini lige, liga za prvaka i liga za opstanak, sve sa ciljem kako bi se zadovoljilo pravilo odigrane dvije trećine prvenstva ili više, te kako bi se u konačnici došlo do prvaka i putnika u viši rang takmičenja, odnosno, do timova koji bi ispali u niži razred nogometa, ili suprotno tome, ukoliko je to neizvodljivo, klubovi su stava da se u tim slučaju ova sezona jednostavno poništi, te da se drugi dio nikako i ne igra.

Ako dođe do konačnog prekida aktuelne sezone, klubovi se pitaju ko će samim klubovima nadoknaditi uplaćene kotizacije, kao i obavljene ljekarske preglede, članarine, registracije, te šta će biti sa novcem koje je nadležni Savez već uzeo od klubova.

Također, klubovi Druge lige FBiH se pitaju zašto su potrošili novac na pripremni dio za drugu polusezonu prvenstva, zašto su platili kartone za prvi dio sezone kada isti “kao i da nije se igrao”, te sta će uopšte biti sa kartonima i igračima koji nemaju pravo nastupa jednu ili vise utakmica, odnosno, znači li to da isti neće imati pravo nastupa u novoj sezoni.

Šta se dešava sa mladim igračima koji neće gotovo godinu dana imati takmičarski karakter, u konačnici i shodno svemu gore navedenom, klubovi Druge lige FBiH se pitaju da li osoblje nadležnog Saveza njihov rad “baca pod noge”, i na osnovu čega proglašavati nekoga, kako kažu, “na silu” prvakom lige kada je u igri jos 45 bodova, odnosno, pitaju se klubovi da li su neki od njih povlašteni.

Klubovi Druge lige FBiH navode i to kako se boje da sa ovakvim pitanjima istupe javno, i to po principu “djeca se boje pijanog oca”, a razlog bojazni jeste mogućnost da bi ih u tom slučaju “neko uzeo na zub u sljedećim sezonama”, te su i nas zamolili da trenutno ne navodimo imena klubova koji stoje iza ovih pitanja.

Klubovi Druge lige FBiH smatraju i da na ligu u kojoj se takmiče ne može i ne treba uticati bilo koja odluka RS, jer se mečevi ne igraju na toj teritoriji, niti ima klubova učesnika lige, a koji dolaze sa te teritorije.

Klubovi jednistavno ne žele “da se muče” u svakoj sezoni sa spoznajom kako “Savez može uraditi šta hoće, bez obzira na rezultate”, te su kroz set ovih gore navedenih pitanja i stavova iznijeli neke od svojih aktuelnih, ali i dugogodišnjih problema, na koje, kako tvrde, nikada nisu imali priliku da od nadležnog takmičarskog tijela dobiju konkretne odgovore.

Naposlijetku, klubovi Druge lige FBiH smatraju da je sada idealan trenutak za “bezbolnu” reorganizaciju same lige, te da je vrijeme da se liga podije na grupe Jug i Sjever sa po osam prvoplasiranih timova iz trenutne četiri grupe koje je sačinjavaju, potom, da se formira “međukantonalna ili regionalna liga” u koju bi tada otišli klubovi koji se nalaze u donji polovini tabele trenurnih prvenstva, te bi takav sistem ujedno značajno smanjio i troškove klubova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *