07/10/2024
IMG_20200615_160328

Zanimljiva nogometna pojava dolazi iz Njemačke, a tiče se klubova koji su u svojoj historiji bili prvaci ove, treće po veličini, evropske države.

Naime, nevjerovatno zvuči činjenica da, ako se izuzme Bayern iz Munchena, više titula prvaka Njemačke danas imaju klubovi koji se trenutno takmiče u drugom i trećem rangu takmičenja, tačnije 34 naslova prvaka, nego u prvom rangu takmičenja, gdje klubovi, aktuelni učesnici prvenstva, imaju zajedno 32 naslova prvaka.

Također, na listi od deset klubova koji imaju najviše titula prvaka Njemačke kroz historiju, čak četiri kluba, preciznije, Nurnberg, HSV, Sttutgart i Kaiserslautern, trenutno se takmiče u drugom ili trećem razredu njemačkog nogometa, među kojima je drugoligaš Nurnberg drugoplasirani na vječnoj listi, odmah iza neprikosnovenog Bayerna iz Munchena.

Tako je trenutno u 1. Bundesligi, kao najjačem rangu nogometa u Njemačkoj, i ne računajući pri tome Bayern iz Munchena, tek devet od osamnaest ukupnih timova, u svojoj historiji osvajalo naslov prvaka države, i to Borussia Dortmund, Schalke 04 Gelsenkirchen, Borussia Monchengladbach, Werder Bremen, Wolfsburg, Hertha Berlin, Fortuna Dusseldorf, Eintracht Frankfurt, i Koln, dok se u nižim rangovima takmičenja u Njemačkoj trenutno nalazi čak sedamnaest timova koji su bili državni prvaci, i to trenutni članovi 2. Bundeslige, Sttutgart, HSV, Nurnberg, Greuther Furth, i Hannover 96, pitom trenutni članovi 3. lige, Eintracht Braunschweig, Kaiserslautern, Holstein Kiel, Karlsruher SC, i Munchen 1960, te niželigaši, aktuelni članovi četvrtog ili nižih rangova takmičenja, Lokomotive Leipzig, Viktoria 89 Berlin, Dresdner, RW Essen, Freiburger FC, Karlsruher SV, Vfr Mainheim, i SpVgg Blau-Weiß 1890 Berlin.

Niti u jednoj od preostalih evropskih “Liga petice”, odnosno, liga Engleske, Francuske, Italije i Španije te brojke nisu ni približne.

Ogromna većina najtrofejnijih klubova u pomenutim ligama, dakle, Engleske, Francuske, Italije i Španije, u pravilu je i dalje konkurentna i stabilna, Ili barem ne ispada iz lige.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *