06/10/2024
110301355_10158341211515690_6469582448237435073_o

Nakon dvomjesečnog rada, uređenja i markacije atletske staze, udruženim snagama Atletskog kluba Pace Konjic i Fudbalskog kluba Igman Konjic, jučer, u nedjelju 19.07.2020. godine, u Konjicu je zvanično otvorena atletska staza na Gradskom stadionu Konjic.

Atletsku stazu su svečano otvorili Amel Tuka, atletski BH reprezentativac i viceprvak svijeta u disciplini 800m, zajedno sa predsjednikom Fudbalskog kluba Igman Konjic Đahidom Muratbegović i predstavnikom Općine Konjic Fadilom Tatar.

Manifestaciji pod nazivom „Na stazi sa Tukom“ je prisustvovao veliki broj posjetitelja, kako mlađih, tako i starijih, a na programu su bile i dvije revijalne utrke – dječja utrka na 400m i utrka za starije nazvana „Tukinih 800m“.

Nakon utrka i svečanosti otvaranja atletske staze presijecanjem vrpce, uslijedila je press konferencija na kojoj su se prisutnima obratili Mahir Mujić, Amel Tuka, Đahid Muratbegović i Fadil Tatar.

U uvodnom obraćanju Mahir Mujić, direktor Atletskog kluba Pace Konjic opisao je tok akcije uređenja atletske staze i markacije, te je najavio i daljnje planove AK Pace, pa je prisutnima otkrio:

„Kao što naš naziv kaže Pace u prevodu tempo, mi smo krenuli pravo dobrim tempom i nadam se kao trkač i kao veliki prijatelj sporta da ćemo održati taj tempo i da ćemo u finišu nekad ako Bog da kada ovdje zasije prava tartan staza za 4 do 5 godina finiširati ovu našu priču“.

Amel Tuka se također obratio prisutnim gostima i izjavio:

„Ja sam siguran da je ovo tek početak onoga što slijedi, jer svaka velika trka ili duga trka počinje ipak jednim, prvim korakom, jednim kratkim, tako da ja i ovo gledam kao jedan prvi korak koji će se razviti u nešto veliko, tako da jako sam ponosan na sve ovo. Drago mi je kad vidim ovoliki broj djece na sportskim terenima, pogotovo na atletskoj stazi, oni su naša budućnost, oni su razlog što se mi borimo, stvaramo, ostavljamo neka djela iza sebe“.

Najbolji atletičar BiH je ostavio domaću zadaću “maloj raji”, kako to on navodi:

„Nadam se da sam postavio već njima neku domaću zadaću i ako Bog da želim da im još ostavim zadatke, ali sve to u smislu da znaju da je sve moguće, da bez obzira gdje ste rođeni, gdje ste odrasli nema to nikakve veze, ukoliko imate snove iznutra koji vas tjeraju, koji vas gone da radite ono što volite. Ja sam dijete rođeno u ovoj zemlji, odrastao sam ovdje i dokazao sam da možemo napraviti velike stvari, da se možemo nositi sa svima rame uz rame sa svim najboljim svjetskim sportistima, tako da i vi djeco treba da znate da samo trebate vjerovati u sebe, a ono što treba je rad, rad i samo rad. Samo će vas rad dovesti do vrhunskog rezultata“.

Predsjednik Fudbalskog kluba Igman Konjic, Đahid Muratbegović je naveo da je masovnost vrlo bitna i da se nada će iz te masovnosti vrlo brzo biti novih konjičkih Amela Tuka, a sličnog mišljenja je i Fadil Tatar, predstavnik Općine Konjic, koji je pozvao sve da se uključe u rad Atletskog kluba Pace Konjic i da pruže podršku ovom mladom sportskom udruženju.

Nada se Muratbegović da će iz aktivnosti AK Pace, zajedno u saradnji sa lokalnom zajednicom i privrednim sektorom iznjedriti neko novo lice, nekim novim vice šampionom koji će nositi ne samo ime Konjica, nego čitave BiH.

U drugom dijelu press konferencije obratili su se Adela Čomor, članica AK Pace koja je prije par dana na državnom prvenstvu na 10000m ostvarila srebrenu medalju i trener AK Pace Jonuz Zoranić. Oni su govorili o planovima i daljnim takmičenjima.

Dok se u Konjicu održavala manifestacija, dvoje mladih atletičara Atletskog kluba Pace Konjicu učestvovali su na državnom prvenstvu u svojim kategorijama i za Pace i Konjic osvojili zlatnu medalju. Emina Kavazović u disciplini 3000m ostvarila je zlatnu medalju i tako ovom mladom atletskom klubu donijela novu medalju i novi razlog za slavlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *