08/07/2024

Za Fudbalski klub Borac iz Banjaluke, aktuelnog člana Premijer lige BiH, veže se jedan zanimljiv podatak, a vezano je za nastupe ovog kluba u ligama dvije potpuno različite države u vremenskom roku od pet godina, o čemu ćemo mi sa portala sportskevijesti.com našim uvaženim čitaocima detaljnije prezentovati u nastavku teksta.

Fudbalski klub Borac iz Banjaluke jedini je klub u BiH, koji je pri tome osvajao naslov prvaka BiH, a koji je u jednom vremenskom periodu svoje historije, konkretno u periodu od pet godina, igrao u nekom od prvenstva u BiH, ali i prvenstvo neke druge države.

Naime, Borac je tri godine, u periodu od 1992. do 1995. godine, igrao u nekom od prvenstava izvan BiH, konkretno, klub je igrao u Prvoj ligi Savezne Republike Jugoslavije, inače, najjačem rangu nogometnog takmičenja te države, uz podatak da je BiH u tom periodu bila nezavisna država a Banjaluka grad u sastavu BiH.

Banjalučki Borac je u tom periodu igrao svoje domaće prvenstvene utakmice u Valjevu, i za to vrijeme odigrao čak 116 zvaničnih utakmica, od toga 1993. godine Banjalučani su odigrali 36 utakmica u najjačem rangu nogometnog takmičenja SR Jugoslavije, te 1994. i 1995. godine 80 mečeva u drugom rangu nogometa te države.

Nakon toga su se Banjalučani vratili u prvenstva u okviru Bosne i Hercegovine, preciznije u takmičenje pod okriljem Fudbalskog saveza RS, a od 2001. godine klub je šesnaest godina igrao Premijer ligu BiH, odnosno, najjači rang nogometa u BiH, te je u sezoni 2010/11. godine bio i prvak BiH, dok je u sezoni 2009/10 osvojio Kup BiH.

Inače, Fudbalski klub Borac iz Banjaluke osnovan je 1926. godine, te će sredinom ove decenije proslaviti stotinu godina svog postojanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *