08/10/2024
121276566_10158010107203985_5275168529190133869_o

Portal sportskevijesti.com objavio je jučer tekst na temu kako je u historiji bosanskohercegovačkog klupskog nogometa, od trenutka kada BiH egzistira kao nezavisna država, jedan aktuelni igrač FK Velež Mostar dobio pozive za zvanične takmičarske mečeve “A” nogometne reprezentacije BiH, bilo da su u pitanju kvalifikacije za evropsko i svjetsko prvenstvo ili Liga nacija, a u pitanju je Samir Zeljković.

Kao rezultat toga, razvila se diskusija među ljubiteljima nogometa u BiH o tome da li je zaista samo jedan prvotimac FK Velež u trenutku dok je bio član ovog kluba bio ujedno i pozvan za takmičarske mečeve nogometne reprezentacije BiH i iste igrao, a odgovor je takav da je upravo gore pomenuti nogometaš Zeljković prvi koji je kao član mostarskog kluba dobio poziv selektora državnog tima za takve mečeve, te samim tim postoji mogućnost da ih i odigra.

Istina, pozivano je u davnoj prošlosti od strane tadašnjih selektora reprezentacije BiH nekoliko tada aktuelnih igrača FK Velež, međutim, pozivani su isključivo za prijateljske nogometne mečeve državnog tima, koji dakle nisu takmičarskog karaktera, i samim tim ne vode na bilo koje takmičenje, dok je nogometaš Nedžad Serdarević dobio poziv i za kvalifikacioni meč reprezentacije BiH za odlazak na Evropsko prvenstvo 2008. godine sa Maltom, te je zabilježio nastup na istom, čak i postigao pogodak, s tim da nismo mogli pronaći podatak da li je toga datuma bio član mostarskog kluba, i samim tim nismo mogli sa sigurnosću o tome tvrditi.

Pogrešno se također protumačio jučer objavljeni tekst u smislu da tekst govori kako nikada ranije nisu pozivani igrači koji su u određenom trenutku igrali za FK Velež, ili su ponikli u ovom klubu, s obzirom da su mnogi od nekadašnjih igrača mostarskog kluba zaista igrali za bosanskohercegovački državni tim, i to sa uspjehom, ali su u trenutku poziva i nastupa za reprezentaciju na nekom zvaničnom takmičarskom meču već uveliko bili članovi nekih drugih klubova, odnosno, u tom trenutku nisu bili članovi FK Velež.

Naposljetku, gore pomenuti nogometaš Zeljković pozvan je za predstojeće takmičarske mečeve reprezentacije BiH, za mečeve ovogodišnje Lige nacija, mečeve koji potencijalno vode na Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine, a da li će u tim mečevima upisati prve minute i tako postati prvi igrač koji je pozvan i zabilježio nastup u takvom meču za državni tim, o tome će odlučiti selektor.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *