07/10/2024
1603983285767

Fudbalski klub Slavija iz Istočnog Sarajeva drugi je najstariji postojeći klub u Bosni i Hercegovini i prvi osnovani nogometni klub u Sarajevu, koji ove godine bilježi jubilej od 112 godina postojanja, a trenutno se takmiči u drugom rangu nogometnog takmičenja u BiH, u prvenstvu Prve lige RS.

Najveći uspjesi kluba u historiji su osvajanje drugog mjesta u najjačem rangu ngometnog takmičenja u BiH, u Premijer ligi BiH za sezonu 2008./09., i osvajanje Kupa BiH, također, u sezoni 2008./09., te naposlijetku nastupi na međunarodnoj evropskoj sceni, nastupi u Intertoto kupu 2007. godine, i u Evropskoj ligi 2009. godine.

Kroz svoju historiju Fudbalski klub Slavija izbacila je veliki broj poznatih i uspješnih nogometaša, koiji su kasnije pravili zavidne regionalne i internacionalne karijere, međutim, kako trenutno stvari stoje, teško da će se u skorijoj budućnosti takvo što nastaviti kada je u pitanju ovaj klub.

Kada to kažemo, podrazumijevamo vrlo lošu infrastrukturu ovog kluba, naročito podvlačimo katastrofalno stanje pomoćnog terena stadiona u Istočnom Sarajevu, terena na kojem inače treniraju i stasavaju sve kategorije ovog kluba, od najmlađih uzrasta, pa do održavanja redovnih treninga seniorskog tima.

Novinar portala sportskevijesti.com danas je u sklopu redovnih poslovnih aktivnosti posjetio pomoćni teren stadiona u Istočnom Sarajevu, kako bi se uvjerio u kakvim uslovima treniraju najmlađi uzrasti Fudbalskog kluba Slavija, odnosno, potencijalni budući nogometaši, te je zatekao žalosne prizore.

Naime, pomoćni teren stadiona u Istočnom Sarajevu gotovo je u potpunosti uništen, travnjak je u veoma lošem stanju, te ga niko već duže vrijeme ne održava, nadalje, granice terena nisu fizički ograđene od okoliša, i naposlijetku treningu u svakom trenutku može pristupiti svaki slučajni prolaznik, odnosno, sigurnost najmlađih uzrasta ovog kluba tokom trennga je na vrlo nezavidnom je nivou.

Nakon naše današnje posjete ovom nogometnom zdanju, iskreno je za nadati se kako će nadležne istitucije, one koje inače trebaju povesti brigu o ovom problemu, u najskorije vrijeme iznaći adekvatno rješenje, rješenje koje će u najvećoj mjeri biti u interesu daljeg rasta i razvoja nogometa u ovom uglednom klubu, te u konačnici osposobiti pomoćni teren stadiona u Istočnom Sarajevu, i tako omogućiti pravilan razvoj budućih nogmetaša, ali i omogućiti normalan trenažni proces seniorima kluba.

Kako u ovom trenutku izgleda pomoćni terena stadiona u Istočnom Sarajevu, pogledajte u video prilogu u režiji portala sportskevijesti.com. čiji je reporter sa lica mjesta zabilježio kadrove, i prosudite o svemu i sami:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *