06/10/2024
coltescu

Tokom sinoćnjeg susreta šestog kola grupe H Lige evropskih prvaka između francuskog PSG-a i turskog Basaksehirspora iz Istanbula dogodile su se nemile scene, te je meč sredinom prvog poluvremena prekinut.

Naime, susret u Parizu je prekinut sredinom prvog poluvremena nakon što su iz turskog sastava optužili četvrtog suca, Rumuna Sebastiana Coltescua za rasizam.

Nešto prije toga je sudija Coltescu glavnom sucu, također Rumunu, Ovidiu Hateganu prijavio pomoćnog trenera Basaksehirspora, Pierrea Weba, zbog stalnih prigovora i zatražio je svog kolegu da ga isključi.

Navodno je tom prilikom Coltescu upotrijebio riječ “negro” zbog čega su gosti iz protesta napustili travnjak, a nakon njih u svlačionicu su se povukli i domaći igrači, te je meč i prekinuti.

Stav kluba iz Turske jeste takav da su sudiju Coltescua optužuli za rasizam, dok je stav sudije, shodno izjavama za medije, takav da ne smatra riječ “negro” rasističkom uvredom prema Webu, već da je samo koristio riječ koja u Rumuniji i na tamošnjem jeziku znači “crno”.

Činjenično stanje jeste i takvo da sudija Coltescu pored riječi “negro” nije upotrijebio neku dodatnu uvrijedljivu riječ prema Webu, barem do ovog trenutka nije poznato da jeste, a da li će i kako, UEFA cjeloklupnu situaciju zvanično okarakterisati, i kakvu će odluku donijeti vezano za čitav slučaj, ostaje da se vidi u narednim danima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *