08/07/2024

Kako se takmičarska sezona 2020/21 u okviru Prmijer lige BiH bliži svome kraju, tako je sa posebnim akcentom Fudbalski klub Sarajevo tema interesavanja spotske javnosti u BiH, s razlogom svakako.

Naime, FK Sarajevo je 2020. godine bio jedini klub u Evropi koji je čitavu kalendarsku godinu okončao bez prvenstvenog poraza, dok su na polusezoni aktuelnog prvenstva Premijer lige BiH imali niz od devetnaest mečeva bez poraza, “zacementirano” prvo mjesto na tabeli, te ogromnu bodovnu zalihu u odnosu na trenutnog lidera, ekipu Borca iz Banjaluke, zalihu od trinaest bodova prednosti, prava potvrda nadimka “Divovi sa Koševa”.

Ipak, dolaskom 2021. godine, prvobitno se FK Sarajevo suočilo sa odlascima svoja tada dva najbolja igrača, Amara Rahmanovića i Benjamina Tatara, koje je klub prodao za “sitan novac”, a potom je došao na red nastavak prvenstva Premijer lige BiH, i bodovna zaliha u odnosu na konkurenciju u borbi za naslov prvaka počela se topiti.

Nezaustavljivi pad u igri Fudbalskog kluba Sarajevo kulminirao je u 26. kolu Premijer lige BiH, kada je tim na svom terenu poražen od ekipe Borca iz Banjaluke, koji je tada po prvi put u sezoni zaposjeo prvu poziciju, koji ima i dan danas, te veliku priliku da postane novi prvak BiH.

Tada je postalo jasno da Fudbalskom klubu Sarajevo više nije “svako plijen” već da im sve više gotovo da nije “niko plijen”, te da sezona od veoma uspješne postaje krajnje neuspješna, i tada se itekako naziralo da ekipi slijedi veliki sunovrat, da se nad klubom nadvlače “tamni oblaci”.

Sunovrat je zvanično krenuo smjenom koordinatora sportskog segmenta, Emira Hadžića, koji je od strane kluba okarakterisan kao krivac za neuspjeh, potom je četiri kola prije kraja prvenstva uslijedila smjena šefa stručnog štaba, Vinka Marinovića, koji je od strane kluba okaraktarisan kao drugi najveći krivac za neuspjeh, da bi najnovije stanje bilo tako da je klub tri kola do kraja prvennstva odstranio i dva prvotimca, Aleksandra Pejovića i Tina Svena Sušića, koji su, logikog povezivanja niza stvari, tako postali “treći najveći krivac” za neuspjehe.

Sada je FK Sarajevo, dva kola prije kraja prvenstva Premijer lige BiH, unatoč smjenama i sličnim aktivnostima, u još goroj poziciji vezano za odbranu naslova prvaka BiH iz prošle sezone, s obzirom da tim ima četiri boda zaostatka za liderom prvenstva, Borcem iz Banjaluke, kojem je dovoljan samo jedan trijumf za sigurnu titulu.

Navijači Fudbalskog kluba Sarajevo odavno se pitaju ko jer kriv za situaciju u kojoj se od “dobijenog napravila veresija”, dok klub u međuvremenu smjenjuje trenere i struku, dajući tako do znanja da su “krivci” pronađeni i uklonjeni, međutim, rezultata i dalje nema, pa nema.

Probali su u Fudbalskom klubu Sarajevo “skraćivanjem prostora” za medijski kadar, kao i zabranama snimanja konferencija za štampu nakon prvenstvenih mečeva, izbjeći “neugodna” pitanja o problemima unutar kluba, a da i ne govorimo o kritičkom mišljenju, nadajući se da će ih bodovna zaliha na terenu “držati” do kraja prvenstva, da će na kraju sve biti prikazano kao “kraća prolazna kriza”, kriza bez većih posljedica, međutim, dogodilo se ono neizbježno.

Za posljedicu sada Fudbalski klub Sarajevo ima utješnu drugu poziciju na prvenstvenoj tabeli i mogućnost da svoje navijače zadovolje potencijalnim osvajanjem Kupa Bosne i Hercegovine, kao i situaciju da niko pouzdano ne zna šta se u klubu zapravo deševa, navijači su bez adekvatnih odgovora na pitanja koja ih sa punim pravom interesuju, i cjelokupna opšta slika nije obećavajuća.

Da li će se u Fudbalskom klubu Sarajevo u narednom periodu uozbiljiti i shvatiti da im treba otvoren dijalog sa navijačima, svim medijima koji prate i žele da prate rad kluba, da li će u klubu konstatovati da unatoč dva uzastopna naslova prvaka nisu napredovali već nazadovali, naročito po pitanju međunarodnog iskoraka, i u končnici da li će se priznati napravljene pogreške i krenuti u konkretnu realizaciju ispravke istih, ostaje da se vidi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *