06/10/2024
IMG_20210725_113305

Vrlo zanimljiv nogometni transfer dolazi iz trećeg ranga nogometnog takmičenja u BiH, preciznije iz Druge lige FBiH – grupa Centar.

Naime, poznati bosanskohercegovački novinar, Jasmin Ligata, u narednoj će sezoni nastupati za Fudbalski klub Unis iz Vogošće.

Jasmin Ligata, pored toga što je poznati novinar, paralelno je i aktivni nogometaš već više od dvadeset godina.

Ligata u redove Unisa dolazi iz redova FK Respekt iz Sarajeva, kluba koji se takmiči u četvrtom razredu bosanskohercegovačke nogometne skale, u Prvoj ligi Kantona Sarajevo, gdje je postigao dvanaest pogodaka i bio drugi strijelac lige sa 43 godine.

Povodom ovog zanimljivog transfera, mi sa portala sportskevijesti.com odlučili smo kontaktirati Jasmina Ligatu, kako bi nam objasnio na koji je, zapravo, način došlo do realizacije istog.

“Treniram sa Unisom već neko vrijeme, i shodno tome šef stručnog štaba odlučio je da me registruje za prvi tim. Na ovaj potez prevashodno me nagnalo to što volim fudbal. Takmičar sam i trudim se kao da mi je 20 godina, a ne dva puta toliko. Zato planiram odigrati čitavu predstojeću sezonu, a za dalje ćemo vidjeti.” – kratko nam je poručio Ligata.

Ljubiteljima nogometa u BiH Jasmin Ligata je poznat kao dugogodišnji sportski novinar dnevnog lista “Oslobođenje”, kao i TV “Hayat”, a također je, između ostalog, dugogodišnji glasnogovornik najvećih sportista u BiH, kao što su nogometaš Edin Džeko, bivši košarkaš Mirza Teletović, te atletičar Amel Tuka.

Što se tiče nogometne karijere, Jasmin Ligata je svoj put započeo u omladinskim selekcijama sarajevskog Željezničara, pa u narednih devet sezona sve do juniora ovog kluba, da bi potom krenuo sa ozbiljnom novinarskom karijerom, a paralelno se bavio nogometom nastupajući za sarajevske klubove Iskru, Vratnik, Đerzelez, Pofalićki, Biser, i gore pomenuti FK Respekt.

Pored seniorskog nogometa, Ligata se bavi i futsalom, te na tom planu ima dvije titule prvaka sa MNK Orlić Sarajevo, u bio je i najbolji strijelac svih amaterskih futsal takmičenja.

Pored toga, u tri godine bio je dva puta najbolji strijelac veteranskog turnira, koji se inače tradicionalno održava u sarajevskom sportskom centru “Fis”, te četiri godine zaredom najbolji strijelac Biznis lige u malom nogometu.

Sve u svemu krajnje zanimljiv i neobičan transfer za nogometne prilike u BiH, a naročito i zbog činjenice da bi se u predstojećoj sezoni moglo dogoditi i to da bude srušen rekord Fudbalskog kluba Unis vezano za najstarijeg strijelca ikada u nekim takmičarskim mečevima, a za takvo što je potrebno da Ligata radi ono što, shodno gore navedenim podatcima, svakako zna, da odigra dobar nogometni meč i postigne pogodak.

Ako se “po jutru dan poznaje”, takvo što će se i dogoditi vrlo brzo, s obzirom da je Ligata u svom debiju za Unis, istina u prijateljskom susretu sa Radnikom iz Hadžića, već postigao svoj prvijenac, tako što je ušao u 82. minuti meča, i u prvom kontaktu sa loptom zatresao mrežu za prednost svog novog kluba od 2:1, uz podatak da se meč okončao rezultatom 2:2, te se riješio nakon jedanaesterca u korist tima iz Hadžića.

Ovom prilikom, našem uvaženom kolegi mi sa portala sportskevijesti.com želimo sreću u n/ovim izazovima u aktivnoj igračkoj karijeri.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *