07/10/2024
1631046781210

Žrijeb za utakmice baraža evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine biće održan 26. novembra, a sam baraž igrače se sredinom marta naredne godine.

U baražu će nastupiti dvanaest reprezentacija, uključujući deset drugoplasiranih u grupama iz kvalifikacija, a preostala dva mjesta zauzeće dva najbolja pobjednika grupa UEFA Lige nacija 2020/21. koji ne završe na prva dva mjesta u grupama redovnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru, zvanično je objasnila FIFA.

Zanimljivo je to da će, za razliku od prethodnih baraža, reprezentacije biti podijeljene u tri “staze” sa po četiri selekcije, s polufinalnim susretima i finalom, slično kao što je bio slučaj u Ligi nacija.

U praksi ovaj novitet znači da je polufinale faktički “predbaraž” koji vodi selekcije u “finalni baraž”, te konačni pobjednici tri takve staze idu u Katar na prvenstvo svijeta naredne godine.

Tri pobjedničke ekipe iz tri “staze” baraža pridružit će se pobjednicima deset grupa kvalifikacija i nastupiće na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *