07/10/2024
Nagrada Zelimir Vidovic Keli

U čast nekadašnjeg nogometaša Želimira Vidovića Kelija, koji je stradao u ratnim zbivanjima u BiH 17. maja 1992. godine u sarajevskom naselju Dobrinja, Fudbalski klub Sarajevo svake godine dodjeljuje nagradu za humanost “Želimir Vidović Keli”.

Želimir Vidović Keli je legenda Fudbalskog kluba Sarajevo, ali i čitavog Grada Sarajevo, rođen je 17. novembra 1953. godine u Sarajevu, a poginuo je u humanoj misiji, prevozeći ranjenike iz sarajevskog naselja Dobrinja prema bolnici Koševo.

Fudbalski klub Sarajevo je od 2019. ustanovilo nagradu koja nosi ime Želimira Vidovića Kelija kako bi trajno čuvali uspomenu na njega i njegovu humanost.

Ceremonija uručenja ovogodišnje nagrade će biti održana na svečanoj gala večeri povodom 75. godišnjice Fudbalskog kluba Sarajevo u ponedjeljak 25. oktobra u sarajevskoj Vijećnici, a dobitnik iste je udruženje “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”.

“Udruženje Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu već decenijama je primjer humanosti, nesebičnosti i brige o drugima, pa iako se i sami finansiraju od donacija, nalaze način da pored stipendija podrže mlade zaljubljenike u sport. To ih čini pravim primjerom u bh. društvu i dokaz je koliko je svoje ljudske vrijednosti utkao u njihovu misiju njihov osnivač pokojni general Jovo Divjak, legenda i jedan od simbola ovog grada. Ovim gestom želimo na pravi način odati počast pokojnom generalu koji je zadužio ovaj grad na isti način kao i naš Želimir Vidović Keli po kojem ova nagrada i nosi ime.” – navodi se u saopštenju FK Sarajevo.

U FK Sarajevo Želimir Vidović Jeli je stigao u ljeto 1974. iz sarajevske Bosne, i debitovao za prvi tim 14. augusta 1974. godine u utakmici kupa protiv ilidžanskog Igmana, te je dres Sarajeva oblačio 241 put i pritom postigao 14 golova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *