06/10/2024
IMG_20220614_210547

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine jedina je u historiji evropskog nogometa koja nikada nije poražena na nekom meču Lige nacija B.

Večerašnjom pobjedom u Zenici nad Finskom okviru grupe 3 Lige nacija B, selekcija BiH sada ima niz od osam mečeva bez poraza iz isto toliko odigranih mečeva u Ligi nacija B, što je jedini takav slučaj u Evropi ikada.

Naime, reprezentacija BiH je u premijernom izdanju Lige nacija nastupala u Ligi nacija B, tada su najbolji bosanskohercegovački igrači u grupi sa Austrijom i Sjevernom Irskom imali skoro od tri pobjede i jedan remi, te su završili kao prvi u svojoj grupi i izborili plasman u Ligu nacija A.

Potom je selekcija BiH u grupi sa Italijom, Nizomskom i Poljskom završila na posljednjoj poziciji svoje grupe u Ligi nacija A i ispala u Ligu nacija B, gdje se sada nalazi u grupi sa Finskom, Rumunijom, i Crnom Gorom, i gdje iz četiri odigrana meča ima skoro od dvije pobjede i dva remija, te se nalazi na prvoj poziciji grupe, sa realnim šansama da tu i ostane i ponovo izbori plasman u Ligu nacija A.

Selekciji BiH je za plasman u Ligu nacija A potrebna još samo jedna pobjeda u predstojeća dva meča, konkretno, prva šansa je domaći duel sa Crnom Gorom, dok je druga šansa gostovanje u Rumuniji, međutim, pod uslovom da se prethodno ne dogodi domaći poraz od Crne Gore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *