06/10/2024
FB_IMG_1656094987003

Kaže se da su ponekad čudni putevi nogometni, a primjer toga jeste i nogometaš Cyrille Kpan, koji je danas potpisao ugovor sa Nogometnim klubom Široki Brijeg.

Ovaj dvadesetverogodišnji desni krilni napadač po vokaciji je nekadašnji reprezentativac bivše države Upper Volta, značenja “Gornja Volta”, po riječi Volta, države koju pod tim imenom on i ne pamti, s obzirom da je 1984. godine ime promijenila u Burkina Faso, što na tamošnjem jeziku znači “država poštenog naroda”.

U redove Širokog Brijega, inače, Cyrille Kpan stiže iz Hrvatske, iz opuzenskog Neretvanca, a na početku svoje karijere je igrao u svojoj državi, u klubovima Ouagadougou iz istoimenog glavnog grada Burkine Faso, i kluba Salitas, potom se obreo u sjevernije države Afrike, tačnije igrao je u Maroku, u državi koju od Evrope razdvaja Gibraltarski moreuz, za Kawkab Marakkesh, da bi se nakon toga dokopao i Evrope, konkretno, Zapadne Evrope i Portugala gdje je bio član Vitorie Guimaraes i Sertanensea, te u konačnici do Jugoistočne Evrope i Hrvatske, do pomenutog Neretvanca iz Opuzena, nakon kojeg ga put istina ostavlja u Evropi, ali odvodi i izvan Evropske Unije, konkretno, u Bosnu i Hercegovinu i u Široki Brijeg.

I tako je Cyrille Kpan iz “zemlje poštenog naroda” došao gotovo do krajnjeg istoka Evrope, tačnije do jugoistoka Evrope, a na jugoistoku i krajnjem istoku Evrope inače je, da ironija njegove nogometne sudbine ode iz krajnosti u krajnost, ujedno i najveći stepen korupcije u čitavoj Evropi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *