29/09/2024

Prije nekoliko godina, tačnije u avgustu mjesecu 2018. godine, novinar portala sportskevijesti.com je nakon prvog meča i rezultata 2:2 u Italiji, rekao Gian Piero Gasperiniu kako je FK Sarajevo u uzvratu favorit za pobjedu i prolaz u narednu fazu Europa league na svom terenu protiv Atalante iz Bergama, treneru koji i dan danas s uspjehom predvodi ovaj klub, i u sličnim okolnostima reći takvo što bilo bi jedino što je i logično i očekivano, jer zašto klub koji je u gostima remizirao ne bi na svom terenu, pred svojim navijačima, istog protivnika i pobijedio, remi mu svakako poklonjen bio nije.

Nažalost po FK Sarajevo i bosanskohercegovački klupski nogomet u cjelini, Sarajlije nisu opravdale takva očekivanja, odnosno, Italijani su se pokazali kao bolji tim, i to znatno, te su sa visokih 8:0 na stadionu “Asim Ferhatović Hase”, i ukupnih 10:2, izborili narednu fazu takmičenja, a u kojoj su potom i eliminisani od danskoj kluba FC Copenhagen, eliminisani od kluba ispodprosječne kvalitete ako bi se gledala ukupna slika evropskog klupskog nogometa.

Ballkani FC sa Kosova, nogometni klub iz relativno priznate države, igra grupnu fazu Konferencijske lige, i u konkurenciji “evropskih velikana”, češke Slavie iz Praga, rumunskog Cluja i turskog Sivasspora, nakon polovine odigranih mečeva grupne faze, nalazi se na prvoj poziciji, konkretno, nakon tri meča od šest mogućih.

Ballkani FC ima stadion koji prima 2.000 gledalaca, i pri tome ne ispunjava niti jedan UEFA kriterij, klub je sastavljen od domaćih igrača, za koje, uz dužno poštovanje prema njima, nisu čuli ni na Kosovu, te je igrački kadar ukupne tržišne vrijednosti od 4 miliona eura, a što je u rangu sa nekim ispodprosječnim klubom Premijer lige BiH.

Također, ovaj klub nema “bogatog gazdu”, niti ga podržava država koja je svakako neuređena, odnosno nema niti dovoljan novac, a niti nekakav uređen sistem koji ga dovodi u grupnu fazu bilo kojeg evropskog klupskog takmičenja, međutim, igra i pobjeđuje – očito isključivo na talenat svojih igrača, jer drugog objašnjenja nema.

Istovremeno, u javnosti Kosova se ne vide fotografije, koje pri tome i ne postoje, gdje nogometaši ovog kluba spavaju po vozovima i u podrumima, gdje igrači guraju autobus da stignu na meč jer država nije nasula gorivo, ne vidi se da se proziva bilo ko za bilo šta, ali se itekako vidi oduševljenje i euforija, kao i očekivanja od narednih mečeva – odnosno očekuju se nove pobjede, jer zašto i ne bi kada razlog za takvo što definitivno postoji.

Dakle, priča o novcu, o neuslovnoj infrastrukturi, ili o državi koja ne ulaže u sport – to su, posmatrajući kroz prizmu FC Ballkani, očigledno samo izgovori i ništa više, to je samo neuspješan alibi za rezultatski debakl.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *