27/10/2024
IMG_20221221_152856

Nogometni klub Pofalićki iz Sarajeva, iako ne spada u grupu najuspješnijih nogometnih klubova u BiH, zasigurno spada u grupu poznatijih, odnosno kultnih, barem sarajevskih, nogometnih kolektiva.

Ovaj klub je osnovan 1936. godine, te od tada pa do danas, nikada nije igrao u najjačem rangu nogometnog takmičenja, bilo nekadašnje države SFRJ, bilo BiH, no ukoliko nekoga u Sarajevu upitate da nabroji barem pet sarajevskih nogometnih klubova, zasigurno će nabrojati i NK Pofalićki.

Inače, ovaj klub se trenutno, kao i prethodnih sezona, takmiči u Prvoj kantonalnoj ligi Sarajevo, što je četvrti rang bosanskohercegovačkog klupskog nogometa, gdje je uz FK Vratnik Sarajevo, svakako klub sa najvećom tradicijom, ponajviše iz razloga sto je medu svim klubovima u prvenstvu jedini, i to u nekoliko navrata, igrao u drugom rangu državnog takmičenja, konkretno u Drugoj saveznoj ligi SFRJ, te je u sezoni 1978/79 igrao i doigravanje za plasman u Prvu saveznu ligu, dok je u BiH svojevremeno, u sezoni 2003/04, igrao u trećem razredu nogometa.

Najveći uspjeh Nogometnog kluba Pofalićki jeste naslov prvaka Prve kantonalne lige Sarajevo u sezonama 2003/04 i 2013/14, a zasigurno je da će ovaj ugledni nogometni klub i u narednim sezonama igrati važnu ulogu, u najmanju ruku, u okvirima četvrtog razreda nogometa u BiH, na području Kantona Sarajevo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *