07/10/2024
FB_IMG_1683562233046

Premijer liga BiH ulazi u sami finiš – kako izvesti da “vuk bude sit i ovce na broju”, analiziraćemo u nastavku ovog teksta.

Krenimo redom, oba entiteta u BiH nakon utakmica tridesetog kola Premijer lige BiH imaju svoje predstavnike na međunarodnoj sceni, odnosno, FK Borac Banjaluka će u eurokupovima predstavljati svoj grb, svoj grad, i manji entitet u BiH, barem prema izjavama iz ovog kluba, dok će Zrinjski iz Mostara, te još dva kluba iz većeg entiteta u BiH, trenutno nepoznato koja su to dva kluba, zasigurno igrati u evropskim klupskim takmičenjima, predstavljati veći entitet u BiH, i državu.

Što se tiče borbe za opstanak u ligi, te klubova koji će iz nižeg ranga ući u najjači rang, i tu bi, prema ovoj formuli, trebalo da je situacija sasvim izvijesna ustvari, jer GOŠK iz Gabele je zvanično ušao iz Prve lige FBiH u Premijer ligu BiH i iz Premijer lige BiH se traži “putnik” za Prvu ligu FBiH, dok iz Prve lige RS u Premijer ligu BiH garantovano ulazi neki klub, a “nazad” iz Premijer lige BiH u Prvu ligu RS će najvjerovatnije Leotar iz Trebinja.

Kada kažemo najvjerovatnije Leotar iz Trebinja, to potkrijepljujemo i činjenicom da je Leotar jedini klub koji nije niti dobio licencu za nastup u Premijer ligi BiH za narednu sezonu, te su vjerovatno u tom klubu i sami svjesni da su baš oni “potkovani”/”zakovani”, odnosno određeni od strane entitetske vlasti da moraju napustiti najjači razred nogometnog takmičenja u BiH, po istom principu po kojem je FK Borac određen da ga u narednoj sezoni predstavlja na međunarodnoj sceni.

I u većem entitetu u BiH će ubrzo morati biti odlučeno koga “zakovati” za niži rang takmičenja, no o tome će odlučiti veći broj raznoraznih faktora, viših i manjih interesa.

Ovakav scenario će biti dobitna formula da “vuk bude sit i ovce na broju”, da se zadovolje entitetski apetiti, i da se okonča još jedna lakrdija, kao i mnoge druge u prethodnim sezonama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *