06/10/2024
kosevo

Zasigurno se svaki navijač Fudbalskog kluba Sarajevo, barem jednom, zapitao koje je porijeklo imena stadiona “Koševo”, danas zvaničnog naziva Olimpijski stadion “Asim Ferhatović Hase”.

Tim povodom, mi sa portala sportskevijesti.com ćemo našim uvaženim čitaocima u nastavku teksta objasniti ovu (ne)poznanicu, odnosno, objasniti značenje naziva riječi “Koševo”.

Naime, naselje Koševo u Sarajevu je dobilo ime po na prirodnom fenomenu, po jakom vjetru, konkretno, na oborinama planine Zvijezda sjeverno od Sarajeva nastaje vjetar koji se spušta kroz ovaj prostor prema gradu Sarajevo, pa su ga prozvali košava, što je turska riječ (koş hava) koja znači brzi i jak vjetar.

Tadašnji stanovnici Sarajeva, u pitanju je period vladavine Osmanskog carstva nad današnjom Bosnom i Hercegovinom, su nadalje i radi lakšeg izgovora, ovu riječ “promijenili” u Koševo, i tako su nazvali selo izvan grada koje je na tom prostoru postojalo, i koje se kasnije vremenom i izgradnjom etablira u sklop grada, a u konačnici, između ostalog i stadion koji se u ovom naselju izgradio nazvan je dake, upravo prema naselju, odnosno stadion “Koševo”.

Stadion “Koševo” je izgrađen u periodu od 1947. godine do 1950. godine, a od oktobra 2004. godine se zvanično zove Olimpijski stadion “Asim Ferhatović Hase”, prema legendi FK Sarajevo, nekadašnjem nogometašu Asimu Ferhatoviću “Hasetu”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *