29/09/2024

Da je angažman inostranih nogometaša u redove FK Sarajevo bila odlična stvar po ekipu u drugoj (polu)sezoni Premijer lige BiH, to je sasvim jasno.

Jasno je jer je Sarajevo zahvaljujući njihovom učinku na terenu izborio plasman na međunarodnu scenu naredne sezone, tačnije u Konferencijusku ligu, a poslije jedne sezone bez učešća u eurokupovima.

U pitanju su, dakle, nogometaš iz Brazila Renan Oliveira, te nogometaš iz Gane Francis Kyeremeh, koji su, prema parametrima pogodaka i asistencija, bili dva najbolja igrača Sarajeva u sezoni 2022/23.

Učinak 26-godišnjeg napadača Oliveire je takav da je u drugoj (polu)sezoni 2022/23 imao na četrnaest mečeva skor od 9 pogodaka i dvije asistencije, što je u prosjeku gotovo jedan gol po jednom meču, i što su pogotci koji su Sarajevu direktno donijeli nastup u eurokupovima, dok je učinak 25-godišnjeg krilnog napadača Kyremeha takav da je na deset mečeva postigao jedan gol, no igrač iz Gane je na deset odigranih susreta imao pet asistencija, što je u prosjeku jedna asistencija na svakom drugom meču, i što ga čini najboljom asistentom tima, i drugim najboljim asistentom čitave Premijer lige BiH.

Za ovaj uspješni zaokret u transfer politici FK Sarajevo, zaokret u smislu da se u ekipu kao pojačanja dovode mladi i talentovani stranci koji su željni igre i dokazivanja, zaslužan je ponajviše Upravni odbor na čelu sa predsjednikom Ismirom Mirvićem, finansijerom kluba.

Također, bitno je istaći i veoma dobar budžet Sarajeva u sezoni 2022/23, barem veoma dobar za prilike u BiH, no nije primjeru ovog sarajevskog kluba se pokazalo da je ulaganje novca u angažman igračkih pojačanja stranaca bila prevaga da klub iz bezizlazne situacije na polusezoni, najgoroj polusezoni u historiji ovog kluba, naposlijetku dođe do plasmana na međunarodnu scenu.

Za kraj ovog teksta, da dodamo i to da je novinar portala sportskevijesti.com na pauzi između dvije polusezone u sezoni 2022/23, u razgovoru sa šefom stručnog štaba FK Sarajevo, Mirzom Varešanovićem, i direktoricom kluba, Ajlom Alimanović, ukazao šta vidio kao najveće nedostatke prvog tima ovog kluba, potencirajući da trošenje budžeta treba biti prevashodno ukalkulisano i usmjereno na dovođenje nogometaša stranaca, a taj razgovor možete poslušati u sljedećim video prilozima u režiji našeg portala:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *