26/06/2024

Da je angažman inostranih nogometaša u redove FK Željezničar iz Sarajeva bila odlična stvar po ekipu u ovoj sezoni Premijer lige BiH, to je sasvim jasno.

Jasno je jer je Željezničar zahvaljujući njihovom učinku na terenu izborio plasman na međunarodnu scenu naredne sezone, tačnije u Konferencijusku ligu, a poslije par sezona bez učešća u eurokupovima.

U pitanju su, dakle, nogometaš iz Brazila Santos Rodrigues, te nogometaš iz Gane Joseph Amoah, koji su, prema parametrima pogodaka i asistencija, bili dva najbolja igrača Željezničara u sezoni 2022/23.

Učinak 24-godišnjeg krilnog napadača Santosa Rodriguesa je takav da je u sezoni 2022/23 imao 8 pogodaka i pet asistencija, četiri asistencije u okviru prvenstva i jednu u okviru Kupa BiH, od toga dva pogotka u posljednjem kolu Premijer lige BiH u Tuzli protiv Slobode, što su pogotci koji su Željezničaru direktno donijeli nastup u eurokupovima, dok je učinak 21-godišnjeg krilnog napadača Amoaha gotovo pa identičan, igrač iz Gane imao je je 8 pogodaka i tri asistencije, od toga dvije asistencije u okviru prvenstva i jednu u okviru Kupa BiH.

Kada su u pitanju asistencije, u tom segmentu je najbolji bio iskusni Semir Štilić, koji je ubilježio 10 asistencija, te je dodao i šest pogodaka, uz podatak da je izvodio i jedanaesterce dosuđene u korist kluba, preciznije, tri pogotka postigao je iz igre i tri iz realizovanih jedanaesteraca, no mora se dodati još tri pogotka u okviru Kupa BiH, što bi bilo ukupno 9 pogodaka.

Za ovaj uspješni zaokret u transfer politici FK Željezničar, zaokret u smislu da se u ekipu kao pojačanja dovode mladi i talentovani stranci koji su željni igre i dokazivanja, zaslužan je ponajviše sportski direktor ovog kluba, Samir Bekrić, a naravno i stručni štab koji im je pružio prostor za sve navedeno.

Također, bitno je istaći oskudan budžet Željezničara u sezoni 2022/23, opskuran u odnosu na polovinu klubova u Premijer ligi BiH, no nije primjeru ovog sarajevskog kluba se pokazalo da su stranci prevaga, a da ih se može angažovati i bez mnogo novca, samo se treba potruditi i ispravno skautirati.

Za kraj ovog teksta, da dodamo i to da je novinar portala sportskevijesti.com tokom prve polusezone u sezoni 2022/23, u razgovoru sa tadašnjim šefom stručnog štaba FK Željezničar, Edisom Mulalićem, podvukao upravo nogometaše strance kao najbolje igrače prvog tima ovog kluba, te postavio pitanje da li će klub nastaviti sa praksom dovođenja takvih pojačanja, a taj razgovor možete poslušati u sljedećem video prilogu u režiji našeg portala:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *