06/10/2024
IMG_20230612_111603

Iz Nogometnog kluba Iskra iz Bugojna su na stadionu “Jaklić” u ovom gradu oslikali mural Stjepanu Domaćinoviću – Kokanu, čovjeku koji je bio jedan od najzaslužnijih za izgradnju ovog nogometnog zdanja 1980. godine, i jedan od najzaslužnijih za rast i razvoj samog kluba.

Ipak, klub iz Bugojna napravio je, nenamjerno, optičku varku, stavivši 1931. godinu kao godinu rođenja Stjepana Domaćinovića, što i jeste tačno, no broj “devet” u godištu rođenja, sa neposredne udaljenosti, više liči na broj “osam”, što bi se, radi onih koji pogledaju fotografije ili video zapis vezano za ovaj mural, ipak trebalo korigovati i jasno naznačiti koji je zapravo broj u pitanju, naročito zbog činjenice da su ostali brojevi jasno vidljivi i iz blizine i sa neposredne udaljenosti, pa čak i drugi broj “devet” je različitog izgleda od broja “devet” o kojem govorimo.

Stjepan Domaćinović – Kokan rođen je u Bugojnu 1931. godine, bio je predsjednik Općine Bugojno, zatim i predsjednik NK Iskra, a za vrijeme njegovog mandata kao načelnika Općine, Bugojno je bila jedna od najrazvijenijih Općina u bivšoj SFRJ, a izgrađena je i dvorana, te stadion “Jaklić”.

Za vrijeme kada je Domaćinović bio predsjednik NK Iskra, ovaj klub je igrao jednu sezonu u Prvoj ligi SFRJ, u sezoni 1984/85, te je osvojio i Srednjoevropski kup te 1984. godine, a što su i do dana današnjeg najveći uspjesi kluba u historiji.

U sljedećem video prilogu možete pogledati optičku varku koju su, nenamjerno, napravili u NK Iskra vezano za godinu rođenja Stjepana Domaćinovića, te kako trenutno izgleda stadion “Jaklić” u Bugojnu:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *