06/10/2024
IMG_20230612_124017

Stadion “Bilino polje” u Zenici je jedinstveno mjesto održavanja svih mogućih nogometnih zbivanja u Bosni i Hercegovini, odno, niti jedan drugi stadion u BiH nije bio korišten za događaje za koje “Bilino polje” korišteno jeste.

Na ovom, drugom po veličini/kapacitetu stadionu u BiH, održalo se bukvalno sve što se bosanskohercegovačkom nogometu održati može, od mečeva u okviru četvrtog i trećeg, kao i drugog i najjačeg razreda nogometa u BiH, pa do susreta finala Kupa BiH i utakmica “A” nogometne reprezentacije BiH.

Nogometni klub Čelik iz Zenice, nekadašnji prvak BiH, trostruki prvak BiH i jedan od najtrofejnijih bosanskohercegovačkih klubova, svoje domaće takmičarske mečeve igra na stadionu “Bilino polje”, pa tako je zenički klub na ovom nogometnom zdanju igrao najjači rang nogometa u BiH, Premijer ligu BiH i na istom tri puta podizao pehar namijenjen prvaku BiH, potom je Čelik igrao u najnižem razredu u kojem je mogao igrati, u četvrtom razredu nogometa u BiH, Kantonalnoj ligi ZDK, zatim u trećem razredu, u Drugoj ligi FBiH, a naredne sezone će igrati i u drugom razredu, u Prvoj ligi FBiH – sve dakle na ovom kultnom stadionu.

Pored što na “Bilinom polju” igra NK Čelik, također je ovo nogometno zdanje mjesto na kojem se tri puta odigrala uzakmica finala Kupa BiH, a gdje FK Željezničar iz Sarajeva, te mostarski nogometni klubovi Velež i Zrinjski, podizali pehar namijenjen osvajaču Kupa BiH.

Nogometna “A” reprezentacija BiH svoje domaće takmičarske utakmice već decenijama, utakmice kvalifikacija za Svjetsko i Evropsko prvenstvo, te UEFA Ligu nacija, igra na drugom najvećem stadionu u BiH – dakle na “Bilinom polju”, što se može reći i da je u pitanju nezvanični nacionalni stadion, barem dok se takav eventualno ne izgradi drugdje u BiH.

Naposlijetku, na “Bilinom polju” su se igrala gotovo sva klupska nogometna takmičenja u Evropi, Srednjoevropski kup, Kup UEFA/Evropska liga, Intertoto kup, sva osim Kupa pobjednika kupova, Konferencijske lige, i Lige Evropskih prvaka.

U sljedećem video prilogu u režiji portala sportskevijesti.com pogledajte najnovije kadrove sa stadiona “Bilino polje” u Zenici, tokom meča NK Čelik u borbi za plasman iz Druge lige FBiH u Prvu ligu FBiH:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *