07/10/2024
20230807_192845

Poznato je da, prema pravilniku UEFA, nogometni prvaci evropskih država nastupaju u narednoj sezoni u pretkolima najjačeg klupskog takmičenja u Evropi, Lige evropskih prvaka, te se “stazom prvaka” mogu sastajati samo međusobno, dakle prvak neke države sa prvakom druge države, dok prvaci evropskih država koje su, prema rang listi UEFA, plasirani među prvih jedanaest mjesta, imaju klub ili klubove koji imaju zagarantovano mjesto u grupnoj fazi takmičenja.

Također, poznato je i da oni klubovi, prvaci svojih država, koji u prvom pretkolu Lige evropskih prvaka budu eliminisani, nastavljaju nastup u drugom pretkolu Konferencijske lige, trećem po jačini evropskom klupskom takmičenju, te se i u tom takmičenju mogu sastajati samo sa prvacima, i tako sve do posljednjeg pretkola takmičenja, klubovi koji dakle ispadnu iz pretkola Lige evropskih prvaka, ali i Evropske lige.

Dolazimo tako i do drugog po jačini evropskog klupskog takmičenja, Evropske lige, gdje se u pretkolima takmiče klubovi koji dolaze iz evropskih liga koje su rangirane od prvog do 15. mjesta, prema UEFA rang liste evropskih liga, klubova koji su u tim ligama po završetku sezone bili na onim pozicijama koje vode u Evropsku ligu, i to tek od trećeg pretkola, dok prvo i drugo pretkolo jednostavno ne postoje, uz podatak da klubovi iz pet najjačih liga u Evropi imaju direktan plasman u grupnu fazu takmičenja.

Pored klubova koji su u evropskim ligama, ligama rangiranim od 1. do 15. mjesta, bili na pozicijama koje vode u ovo takmičenje, u Evropskoj ligi se u pretkolima, dakle od trećeg pretkola, takmiče i prvaci evropskih država, ali oni koji budu eliminisani u drugom ili trećem pretkolu Lige evropskih prvaka, uz podatak da u posljednjem pretkolu Evropske lige ne vrijedi pravilo “staze prvaka”, već se mogu sastati prvak neke države sa klubom koji u svojoj državi nije bio prvak.

Naime, žrijeb za posljednje pretkolo Evropske lige, za razliku od trećeg pretkola ovog takmičenja, nije dirigovan prema “stazi prvaka”, a iz razloga što u tom posljednjem pretkolu preostane mali broj klubova učesnika a da su prvaci svojih država.

Upravo takav scenario mogao bi ove sezone zadesiti prvaka BiH, ekipu Zrinjskog iz Mostara, koji je uspješno prošo kroz prvo pretkolo Lige evropskih prvaka, potom su Mostarci eliminisani u drugom pretkolu najjačeg klupskog takmičenja u Evropi, te su nastavili takmičenje u trećem pretkolu Evropske lige, gdje se “stazom prvaka” sastaju sa prvakom Islanda, ekipom Breidablik Kopavogur.

Nadalje, u slučaju da prvak BiH eliminiše prvaka Islanda, u posljednjem će pretkolu drugog po jačini evropskog klupskog takmičenja, voljom žrijeba, igrati sa austrijskim klubom LASK iz Linza, sa klubom koji nije bio prvak Austrije, no u pitanju je, dakle, posljednje pretkolo Evropske lige, i iz gore navedenog razloga, u tom slučaju se mogu sastati prvak neke države, u ovom slučaju prvak BiH, i klub koji nije prvak neke države, u ovom slučaju Austrije.

Ipak, ovo pravilo vezano za Evropsku ligu se mijenja od naredne takmičarske sezone, sezone 2024/25, kada će i ovo takmičenje krenuti od prvog pretkola kao i Liga evropskih prvaka i Konferencijska liga, te će za prvake država koji nastave takmičenje u Evropskoj ligi važiti pravilo “staze prvaka” uključujući i posljednje pretkolo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *