06/10/2024
IMG_20230821_154728

Od sunovrata do puta opravka, te od puta oporavka do sunovrata, tako bi se mogao opisati nogometni put Fudbalskog kluba Sloboda u prethodnih deset godina.

Fudbalski klub Sloboda iz Tuzle je prije deset godina, u sezoni 2013/14, igrao u drugom rangu nogometnog takmičenja u BiH, potom prije sedam godina, u sezoni 2015/16 bio drugoplasirani tim po završetku Premijer lige BiH, igrao finale Kupa BiH, te je klub izborio plasman u pretkola Evropske lige.

Tada je, od sezone 2013/14, predsjednik kluba postao biznismen Azmir Husić, privatnik koji je vlastiti novac ulagao u FK Sloboda, pod čijim je rukovođenjem klub prvobitno u toj sezoni 2013/14 izborio plasman iz drugog ranga nogometnog takmičenja u BiH u najjači rang, te se poslije te sezone 2015/16 činilo da bi ovaj tuzlanski klub mogao biti jedan od najorganizovanijih i najboljih klubova u BiH u godinama koje slijede.

Ipak, dogodilo se potpuno suprotno, navijači FK Sloboda nisu bili posve zadovoljni radom biznismena Husića, a koji je pod pritiskom takve situacije ubrzo, već u septembru 2016. godine, razriješen dužnosti, dok je ovaj tuzlanski klub od tada ponovo krenuo putem ambisa, te od borbe za naslov prvaka BiH odmah došao do grčevite borbe ta opstanak u Premijer ligi BiH.

I opstajala je Sloboda, nekako godinama, u Premijer ligi BiH, sve dok je jedne godine “crne sile mraka” nisu povukle ka samom dnu, dok nije bila najgora u ligi, ove 2023. godine, te je ispala u niži rang takmičenja, u Prvu ligu FBiH, a klub su, uslijed rezultatskog kraha, napustili gotovo svi, i rukovodstvo i struka, i igrači, i sponzori kluba, i pas čuvar stadiona “Tušanj” u Tuzli – reklo bi se.

Simbolika ili ne, deset sezona kasnije, dakle od sezone 2013/14 do aktuelne 2023/24, FK Sloboda je ponovo u Prvoj ligi FBiH, sa težnjom da izbori plasman u Premijer ligu BiH, i sudeći prema trenutnoj situaciji u ovom klubu, tuzlanski nogometni kolektiv je na dobrom putu da to zaista i učini.

A trenutna situacija u klubu je takva da, nakon rezultatskog kraha u sezoni 2022/23, Slobodom sada rukovodi biznismen Senad Mujkanović, čiji je, prema ličnim najavama, prevashodni cilj povratak ovog kluba u Premijer ligu BiH, a potom dugoročni cilj – borba za evropska klupska takmičenja.

Da li će se ciljevi biznismena Mujkanovića zaista i ostvariti u ovoj, te narednoj i narednim sezonama, pokazaće vrijeme, no u slučaju da to tako zaista i bude – vrijeme će pokazati da li su i navijači ovog kluba naučili gdje su griješili u, ne tako davnoj, prošlosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *