05/07/2024

Fudbalski klub Željezničar iz Sarajeva i srbijanski klub OFK Vršac, u ovim trenutcima u Međugorju, igraju pripremnu prijateljsku utakmicu, barem pokušavaju da je igraju.

Naime, neuslovni tereni u Međugorju, sa opasnim betonskim zidinana na rubovima istih, definitivno nisu i ne smiju biti mjesto na kojem bi se trebale obavljati pripreme nogometnih klubova, a naročito ne igrati utakmice, te se u takvo što između ostalog, danas mogao uvjeriti i prvotimac Željezničara, Andrija Drljo, kao i gledaoci ovog meča, što oni koji se nalaze na nesigurnim skalamerijama zvanim montažna tribina u okolini terena, a što oni putem TV ekrana.

U 18. minuti meča, Andrija Drljo se, u žaru borbe sa protivničkim igračem, Senegalcem Cherifom Atabom Dioufom, u “punom” trku, prvobitno zateturao, a zatim i udario u betonski zid koji se nalazi tik uz teren, a i sam Senegalac je pri tome mogao doživjeti isto, no srećom po njega ipak to nije bio slučaj.

Prvotimac Željezničara je imao tu sreću da sasvim slučajno bude spretan, te se u nesreći tek voljom više sile i vlastite spretnosti, ipak dobro dočeka tokom pada, odnosno u u zid je udario rukama umjesto glavom, i tako sebi zapravo spasio život.

Nakon današnje situacije, postavlja se pitanje ko sebi uopšte želi pripreme na neuslovnim i neravnim terenima u Međugorju, terenima koji ne da ne nude ni elementarne stvari neophodne za odigravanje nogometnih mečeva, već su i vrlo opasni, i “idealni” su samo za povrede igrača, kakvih je tokom meča izmeđeu Željezničara i Vršca bilo na desetine, a uz to tereni su, sudeći prema viđenom, opasni čak i po život onih koji na njima igraju.

Da li treba da se ponovi slučaj “Hrvoje Ćustić”, situacija u kojoj je Ćustić prije šesnaest godina, 2008. godine, slično poput Drlje, udario u zid za vrijeme utakmice na stadionu u Zadru, u okviru Prve HNL između Zadra i Cibalije iz Vinkovaca, ali je, za razliku od prvotimca Željezničara, imao tu nesreću da je u zid udario glavom, te je par dana nakon toga u bolnici izgubio bitku za život, ili je ipak bolje da se poradi na uslovima na terenima koji bi trebali služiti za pripreme nogometnih klubova, ili je dakle ipak bolje spriječiti tragediju.

U svakom slučaju, oni koji koji u Međugorju nude organizaciju priprema nogometnih klubova, da bi bili ozbiljni organizatori, moraće poraditi na infrastrukturi, te naročito na sigurnosti aktera mečeva, jasno ukoliko ne žele da se ovo hercegovačko mjesto, po pitanju nogometa i priprema, ubuduće zaobilazi u širokom luku.

U sljedećem video prilogu možete i pogledati vrlo opasnu situaciju u kojoj se našao prvotimac FK Željezničar, Andrija Drljo, i o svemu prosuditi sami:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *